Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Разтягане на сухожилие

Разтягане на сухожилие

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552809
Разтягане на сухожилие

Сухожилията представлява плътни съединително-тъканни образувания, които захващат напречно набраздените мускули към костите и фасциите. За разлика от мускулите, сухожолията не притежават съкратителна способност. Те са еластични и разтегливи, като тези свойства се обуславят от наличието на еластични и колагенни влакна в тях.

Сухожилията, в които има предимно колагенни влакна, са здрави, слабоеластични и умерено разтегливи. Срещат се в местата, където е необходима плътна и здрава опора за околните тъкани – около таза, между прешлените на гръбначния стълб и др.

Сухожилията, в които преобладават еластичните влакна, са слабо разтегли и високоеластични. Срещат се в местата, където е налице висока подвижност на околните тъкани.

Разнообразието от мускули в човешкото тяло е много голямо. За да изпълняват моторната си функция, те се залавят за костите, а това става посредством сухожилията.

Сухожилията са съставени главно от два протеина – еластин и колаген. Колагенът дава на сухожилието неговата сила.

Разтягането на сухожилията и мускулите е травма, която е присъща предимно на спорта. Разтягането на сухожилията е вид травма, при която тъканите за кратко време се обтягат извънредно, но приложената сила не е достатъчна, за да се наруши тяхната цялост.

При мускулите това може да случи, когато са подложени на рязка и силна контракция, като в този процес се въвлича поддържащия ги апарат – сухожилията.

Симптоми при разтягане на сухожилие

Основните симптоми при разтягане на сухожилие включват внезапна болка, подуване в засегнатата област. Болката се влошава при докосване на мястото. Лицето не може да движи областта с разтегнато сухожилие.

Диагностициране на разтегнато сухожилие

Разтягане на мускул

Поставянето на диагнозата разтягане на сухожилие се извършва от специалист, който трябва да се потърси максимално бързо след получаването на травмата. Лекарят извършва физикален преглед и назначава някои образни изследвания, за да установи точният проблем.

Лечение на разтегнато сухожилие

Разтягането на сухожилието се нуждае от много време за излекуване, за разлика от контузиите на меките тъкани, каквито са мускулните навяхвания и разтягания. Основната разлика в процеса на заздравяване е свързана с различното кръвоснабдяване.

Мускулите са много добре снабдени с кръв, което ускорява зарастването. При сухожилията има по-малка циркулация на кръв, следователно и процесът на заздравяване е по-бавен.

Заздравителният процес при разтягане на сухожилие започва с процес на възпаление. Много често се предписват медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства. В първата фаза обаче това може да се окаже грешка, защото възпалителният процес е необходим за оздравяването.

Най-доброто лечение в първия етап е да се налага с лед, да се пази от излишен натиск и натоварвания. След около седмица човек може да започне да опитва леки и ограничени упражнения, които предполагат към циркулация на кръвния поток и съответно настъпване на заздравяване. Ако сухожилията се натоварват интензивно преди това, травмата може да се повтори отново.

Предотвратяване на разтегнато сухожилие

Колко по-неактивен е човек или започва да става неактивен с течение на годините, толкова повече мускулите и сухожилията стават по-уязвими. Еластичността на тъканите до голяма степен зависи от температурата им, а тя се определя от количеството кръв в тях.

Лекото обтягане на мускулите и затоплянето им преди интензивно физическо натоварване подпомага за тяхното разхлабване и повишава обхвата на ставите в съседство, което намалява риска от травми.

Когато почиваме кръвонапълването на мускулите е около 15%, а по време на упражнение това ниво се покачва до около 72%. Затова е препоръчително преходът между почивка и упражнения да бъде плавен.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest