Цитрулинът е аминокиселина, която се произвежда естествено в тялото, а за първи път е открита в динята.
Тази аминокиселина играе важна роля в урейния цикъл, който помага на тялото ви да се освободи от вредните съединения.
Ако трябва да бъдем по-конкретни, този цикъл премахва амоняка от организма, превръща го в урея, а вие я извърляте посредством урината.
Как действа цитрулин?
Едно от основните действия на тази аминокиселина е, че увеличава водоизолацията, а тя, от своя страна, разширява кръвоносните съдове, което пък помага за регулиране на кръвното налягане и увеличаване притока на кислород до мускулите.
Също така, цитрулинът може да намали усвояването на определени вещества в черния дроб и да предотврати тяхното разглеждане, а това допринася за поддържане и увеличаване на мускулната маса.
В кои храни има цитрулин?
Специалистите твърдят, че храните, в който има съдържание на цитрулин, са диня (особено в кората), тиква и краставици.
Какви видове цитрулинови добавки има?
1. Цитрулин малат
Това е комбинация от цитрулин и съединението малат, което е важно за производството на повече енергия. Ето защо тази добавка се използва много често от професионалните спортисти.
2. L-цитрулин
L-цитрулинът е чиста хранителна добавка, в която няма наличие на други вещества. Тя е подходяща както за деца, така и за възрастни.
Предимствата за здравето от цитрулин
1. Разширява кръвоносните съдове
Много проучвания доказват, че продължителният прием на L-цитрулин подобрява способността на артериите да се разширяват.
2. Помага при високо кръвно
Доказано е, че добавките с цитрулин намаляват кръвното налягане с 4-15% за период от осем седмици.
3. Повишава ефективността от тренировките
Тъй като има способността да увеличава притока на кръв и кислород в мускулите, цитрулинът може да повиши ефективността от тренировките.
Как да приемате цитрулин?
Доказано е, че и двата вида хранителни добавки с цитрулин са безвредни и нямат странични ефекти. Но все пак е добре да се консултирате с вашия лекар относно дозировката!