ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Каква е вашата фитнес възраст

Каква е вашата фитнес възраст

Фитнес възраст

Знаете, че в България като стигнеш на една определена възраст, по-зрелите от теб започват да те подпитват няма ли да се задомяваш, не искаш ли деца и пр.

Обикновено единственият отговор, който повечето хора успяват да дадат е, че годините не са толкова важни и че е далеч по-важно не на колко действително си, а не колко се чувстваш.

До някаква степен как се чувстваме се определя от това как изглеждаме – колко тренираме, измаряме ли се при най-малкото усилие или тялото ни е достатъчно тренирано.

Ако се чудите накъде върви вашата фигура, можете да проверите каква е фитнес възрастта ви с помощта на сайт - www.worldfitnesslevel.org. Необходимо е само да отговорите на няколко въпроса - шест стъпки ви делят сайтът да ви покаже каква е вашата фитнес възраст.

Отслабване

Ще сe изчисли доколко тялото ви доставя кислород на клетките, мярката е VO2 мах - всъщност резултатите могат да ви изненадат и дори сериозно притеснят.

Възможно е 40 годишен човек с умерено наднормено тегло да има фитнес възраст 54 години. Това вероятно ще покажат резултатите на всеки, който изобщо не спортува.

Фитнес възрастта показва най-вече как се чувства тялото ви по начина, по който изглеждате, след като не полагате никакви усилия за спорт или пък спортувате редовно.

Здравословно хранене

Учени от Норвежкия технологичен университет са установили, че пет мерки са напълно достатъчно да се провери колко точно е VO2 max на всеки човек.

Става дума за възрастта и пола, обиколката на талията, сърдечен пулс в покой, честота на упражненията, както и тяхната интензивност.

Според ръководителя на изследването Улрик Вислоф, цитиран от Ню Йорк Таймс, най-сигурният начин да разберем какво ще е настоящето и бъдещето ни здраве е като изчислим фитнес възрастта си.

Екипът му е изследвал над 5000 човека, които са били на възраст между 20 и 90 години – основното, което са правели участниците, е да тичат по пътека до почти пълно изтощение. Най-добре би било, ако фитнес възрастта ви се приближава максимално към вашата възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest