Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво да правим при сърдечна атака, ако сме сами

Какво да правим при сърдечна атака, ако сме сами

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Инфаркт

Инфарктът не избира времето и мястото – той просто се случва. В повечето случаи той сполетява хората, когато са съвсем сами. Сърдечният пристъп не може да бъде предвиден и ни сполетява съвсем ненадейно.

Сърдечният удар представлява сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане, като понякога се губи съзнание. Това не трябва да се случва.

Ако почувствате, че сърцето ви не бие както трябва и сте близо до припадък, имате само около 10 секунди, преди напълно да загубите съзнание. Въпреки това в този момент можем да си помогнем сами.

Жертвата на сърдечния пристъп в никакъв случай не трябва да се паникьосва. Опитайте се да останете в съзнание, като започнете да кашляте, колкото сила имате. Всеки път преди да кашляте поемайте дъх, колкото се може по-дълбоко. Кашлицата трябва да бъде продължителна - все едно трябва да изкарате някаква досадна и огромна храчка от гръдния кош.

Сърдечен пристъп

Вдишванията и кашлицата трябва да се повтарят на всеки 2 секунди. Не трябва да се правят прекъсвания или спирания до пристигането на медицинска помощ или до момента, когато сърцето отново започне да бие в нормален ритъм.

Вдишванията позволяват на кислорода да проникне в белите дробове, а кашлицата е един вид компресия. Колкото по-дълбоки и продължителни са те, толкова по-добре. По този начин се помага на кръвта да започне да циркулира отново. Натиск върху сърцето помага да постигнем своя нормалния ритъм.

Чрез тези елементарни познания жертвите на инфаркт могат да спасят положението, поне докато пристигне лекар. Това може да спаси човешки живот и затова е нужно колкото се може по-голям брой хора да се информират за метода.

Специалисти кардиолози уверяват, че ако поне един сподели тази информация с 10 души, най-малко един живот може да бъде спасен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
515
415
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Силвия
Силвия
14.08.2015 05:17
Не знам за кашлянето дали помага, но аз живея в Канада и тук постоянно върви една реклама по телевизията какво да правим ако мислим, че получаваме инфаркт, а то е веднага да сдъвчем два аспирина. Казват, че може да ни спаси живота.
8
1
Тамара
Тамара
17.10.2014 05:29
Ето опровержения от професионални източници, за тези които разбират английски. Заключение: пореден интернет слух, Тома е прав.

0
1
Тамара
Тамара
17.10.2014 05:39
За съжаление линковете бяха изтрити, а сайта не позволява да се пише на латиница за да ви предоставя какви ключови думи да търсите на Гугл. Който знае английски може да търси по англ. превод на думите "инфаркт" "когато си сам" "кашлене". ще попаднете на официалните опровержения.
1
1
Виолета
Виолета
16.10.2014 09:11
Мили хора, защо трябва да се заяждате. Човек в такива моменти, иска само да се почувства по-добре. Ще се хване и за сламката , ако трябва, за да остане още малко на тази земя.И какво пречи да опита.
Със сигурност няма да навреди.
Останете си със здраве и моля Ви, бъдете по добри и стига с тази злоба.
15
0
Галина Димитрова
Галина Димитрова
10.02.2014 15:28
Тези симптоми ги имах преди няколко дена ,ще ми кажете че съм получила удар ли
3
11
Светлана
Светлана
06.02.2014 21:56
Не съм специалист по проблема но имам някакви познания. Написното има логично обяснение,вдишвайки по-дълбоко сърцето получава повече повече кислород.Зощо винаги намираме за какво да се заяждаме? Нека бъдем по-добри .
21
0
Тома
Тома
03.02.2014 19:10
Не се очудвам , че никой не се е подписал като автор на статията, та камо ли източник . Аман от експерти. При инсулт си дупчете със стерилна игла пръстите на ръцете , а ако случайно хванете рак , то няма по-лесна работа от това да се изцерите. Трябва ви само малко джинджифил , мед, лимон и сода бикарбонат. Разпространявайте за да спасите човечеството,
9
38
Мариана
Мариана
19.02.2014 16:38
Според правописния речник на българския език "упоритостта" се пише с две т, глупостта също. А ти както искаш, така си я пиши. Невежеството си демонстрираш с язвителни коментари и непознаване на елементарните правописни и пунктуационни правила в българския език. Други въпроси има ли?
6
6
Тома
Тома
18.02.2014 18:58
Марианке, като си с претенции за грамотност , би ли ми обяснила от сега нататък "упоритостта" с две Т ли да я пиша? . И как точно демонстрирам невежеството си? И недей се дразни много, че това с кашлицата не се знае дали ще ти помогне.
4
9
Мариана
Мариана
18.02.2014 17:53
Тома, допуснал си повече от една правописни грешки. Имаш и няколко пунктуационни неточности, но това, което наистина дразни, е упоритостта ти да демонстрираш невежеството си "он лайн"
8
5
Toма
Toма
18.02.2014 17:30
Удивявам се на глупуста на хора, който дори пишат без правописни грешки. Обурнете внимание на последното изречение " Специалисти кардиолози ..... " Наистина ли някой тук вярва ,че именно кадиолозите са направили проучване колко хора ще бъдат спасени, ако всеки сподели на 10 души тази статия ??? Е все някой печели от вашият наивитет. И що за за гениална мисъл "За да можеш да кажеш, че дадена информация е невярна е твърде вероятно да разполагаш с друга, по-вярна." Бог да пази от глупаци.
P.S. Извинявам се, ако съм допуснал правописна грешка. Неволно е :)
2
2
mn
mn
04.02.2014 00:06
"Учудвам" е правилната форма на думата, не "очудвам". Лесно е да кажеш "това е пълна боза" и там да сложиш точката. За да можеш да кажеш, че дадена информация е невярна е твърде вероятно да разполагаш (или да мислиш, че разполагаш) с друга, по-вярна. В такъв случай би било честно, когато критикуваш, да споделиш знанията, с които разполагаш :)
56
1