Ако ви се струва, че в последно време кожата ви е твърде суха, чувствителна, изгубила е еластичността си и нежността при допир, значи работата е ясна, а лечението едно - витамин А.
Витамин А помага за намаляването на възпаленията и инфекциите по кожата, тъй като действа като антиоксидант и неутрализира вредните за нея елементи.
Когато приемате повече храни с витамин А, осигурявате 2/3 от необходимата дневна дажба на организма. Кой са тези храни ли? Морковите, зелето, млякото...
А как по-точно действат? Оранжевият пигмент (каротин) в морковите, например, се преработва от черния дроб във витамин А. Той, както вече споменахме, е важен фактор за здравата кожа, освен нея на косата и на зъбите, а освен това подобрява зрението и защитните сили на организма срещу инфекции на дихателните пътища.
Специалистите са категорично и че витамин А възпрепятства и появата на кафявите петна, които са признак за наближаване на старостта.
Заради всичко това включвайте в менюто си често морковите. Нека на трапезата ви има салатите от зеле, спанак, броколи. Не забравяйте и млякото. Плодовото също върши работа.
В някои плодове също може да намерите витамин А. Хапвайте праскови или кайсии, пъпеши.