Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Витамин B3 в помощ срещу рака на кожата

Витамин B3 в помощ срещу рака на кожата

Витамин B3

Кожата е постоянно развиващ се орган, който се променя през целия ни живот. Ракът на кожата обикновено се класифицира като меланом или такъв, който не е меланом. 95% от кожните видове рак не са меланоми.

Меланомът е най-тежката форма на кожен рак. Най-често се дължи на въздействието на ултравиолетовата радиация. Среща се по-рядко, но прогнозата в повечето случаи е неблагоприятна. Навременното откриване, диагностициране и лечение са критични за хората с този тип онкологично заболяване. Излекуването е възможно, когато лечението започне в начален стадий, преди раковите клетки да са се разпространили към лимфните възли.

Оказва се, че приемането на витамин B3 може да спре развитието на някои видове рак на кожата. Това е доказано от екип австралийски и американски учени, които са обединили усилия, за да докажат благотворното въздействие на този витамин върху тежкото заболяване.

Хората, приемали ниацин, което е другото название на B3, са намалили риска от образуване на нови туморни клетки с 23%.

Лекарите уточняват, че става дума за онкологични заболявания, които рядко предизвикат фатален изход. Онколозите смятат, че ще са им необходими поне още пет години, за да кажат със сигурност дали ниацинът може да се пребори с рака на кожата.

Като цяло витамин B3 подобрява циркулацията на кръвта и намалява повишеното кръвно налягане, а също и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Освен това водноразтворимият витамин намалява и предотвратява мигренозните пристъпи, облекчава болката при стомашни язви, отстранява лошия дъх в устата.

Житните култури са изключително добър източник на ниацин. Оризовите трици също могат да се похвалят с високо съдържание - 50 грама от тях покриват дневната необходимост.

Богати на витамин B3 са и царевичното брашно, елдата, булгурът и житото. Месата и месните продукти не са за подценяване, що се отнася до съдържанието на витамина - на първо място е свинският дроб, следван от телешкия дроб, телешкото месо, заешкото и агнешкото. Рибите също могат да са много добър източник - аншоа, риба тон, риба меч, скумрия и сьомга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest