ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Храни, които помагат при слънчево изгаряне

Храни, които помагат при слънчево изгаряне

Слънчево изгаряне

Освен кремовете със слънцезащитен фактор, можем да се предпазим от жарките лъчи на слънцето и чрез храната. Времето сега е достатъчно горещо, за да получим слънчево изгаряне и само с разходка навън през деня.

Знаете добре домашните методи, с които успешно се справяме при изгаряне – кисело мляко, краставици и пр. Но има и храни, които могат да се използват и като превантивна мярка. Ето и кои са те:

- Червено грозде – в него се съдържа кверцетин. За този флавоноид се знае, че помага за намаляване на UVB радиацията. Освен това кверцетинът е в състояние да защити кожата от възпаления, които са свързани с изгарянето.

- Ягоди – още един вкусен плод в списъка. В ягодите се съдържа голямо количество витамин С – този витамин е мощен антиоксидант и се бори със свободните радикали. Той се съдържа не само в ягодите, подходящи за консумация са и цитрусовите и горски плодове, киви, картофи и др.

Грозде

- Домати – те задължително присъстват на трапезата през летните месеци. Оказва се, че ако се консумират редовно, могат да намалят зачервяванията по кожата от UV лъчите.

Само ¼ чаша доматено пюре на ден може да намали зачервяването с цели 35 %. Това показват резултатите от изследване – участниците са консумирали доматеното пюре в продължение на десет седмици. Според учените ликопенът, който се съдържа в доматите, може да предпази сърцето.

- Зелен чай – тази напитка носи множество ползи на организма. Оказва се, че може и да защити кожата от възпаление, което се е получило вследствие на слънчевите лъчи.

Ягоди

- Шоколад – любимият десерт на много хора също е добра идея за предпазване от слънчево изгаряне. Ако на ден се изяждат само по 20 г черен шоколад в продължение на три месеца, той ще повиши устойчивостта на кожата към слънчево изгаряне два пъти. Това сочат резултати от проучване.

- Храните, които са богати на витамин Е също са подходящи за предпазване от слънчево изгаряне – този витамин, също като витамин С, притежава антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от слънчеви лъчи. Добри източници на витамин Е са ядките и семената, зехтинът и слънчогледовото олио, авокадото, пшеничния зародиш и др.

- Богатите на бета-каротин зеленчуци също предпазват от слънчево изгаряне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest