С понижаването на температурите опасността от настинка и грип се увеличава. Според нутрициолога д-р Георги Гайдурков обаче човек може да запази здравето си непокътнато и през студените зимни месеци, само като обръща внимание какво слага в чинията си.
По думите на специалиста млечните продукти не влияят добре на човешкия организъм. Д-р Гайдурков е повече от убеден, че млякото е враг на имунитета.
Млякото натоварва сливици, лимфни възли, коремни органи и т.н. Ако се откажем от животинските продукти и преминем на растителна храна като плодове, зеленчуци, семена, орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, кашу и други организмът ще изхвърли всички отпадъци.
През бъбреци, черва и кожа той евакуира тези отпадни продукти, в които вторично виреят микроби, обяснява нутрициологът пред Монитор.
По думите на д-р Гайдурков млякото и млечните продукти са на първо място по образуване на слуз, в която живеят микроби. Ето защо, когато консумираме мляко, ставаме и по-уязвими към простудни заболявания и вируси.
Специалистът уточни, че когато при един човек често се наблюдават такива състояния, той трябва да ограничи консумацията на кравето мляко, понеже то съдържа алергизиращ белтък казеин.
Оказва се също така, че тестените изделия от бяло брашно също имат вина. Млечните и тестени продукти са причинителите на излишна слуз, която се отделя през лигавицата и е хранителна среда за микроби. Заради това вторично се образуват катари на горните дихателни пътища и други здравословни проблеми.
Микробите не са чак такива страшилища. Ако ние имаме здрава вътрешна среда и няма излишна слуз в нашия организъм, тогава не се стига до развиване на болестотворни микроби. Препоръчително е да приемаме пресни плодове и зеленчуци, а също и изцедени сокове. Трябва да присъстват повече зеленина в менюто ни, заяви лекарят.
Доктор Гайдурков не пропусна да коментира и нашумялото в последно време смути. Той обясни, че смутито, което се състои от пасирани зеленчуци, всъщност е по-добър вариант от прясно изцедения сок, тъй като в него има и целулозна част.
Специалистът уточни още, че смутито е полезно, тъй като заради консистенцията му много по-лесно усвояваме всички нужни на организма ценни вещества.