Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Учениците са пристрастени към телефоните

Учениците са пристрастени към телефоните

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190208
Смартфон

Съвременните технологии са колкото удобни, толкова и опасни. Всичките тези телефони, таблети и лаптопи оказват влияние както на възрастните, така и на децата. При последните обаче въздействието на тези апарати може да бъде пагубно.

Децата в училище са лесно податливи към зависимост от смартфоните. На някои малчугани им се случва да прекарат часове, щракайки нещо на модерния си телефон. Това каза пред Дарик психологът Радка Цонкова.

Според експерта ползването на тези технологии трябва да става с известна мярка. По думите на психолога, когато едно дете непрестанно комуникира в социалните мрежи, това може да е сериозен знак, че то има трудности в личния си живот.

Те могат да са причинени от свръхтревожност у децата. Виновни могат да се окажат и родителите, в случаите, в които прекалено много обгрижват наследниците си, и всъщност им вредят.

Много често децата искат даден таблет, айпад или ноутбук, а родителите се чудят за какво толкова са им притрябвали тези апарати. Причината е много проста - малчуганите настояват за тези мобилни устройства, тъй като искат да подражават на някой свой връстник, който вече се е сдобил с подобна джаджа.

Ученици

В същото време употребата на подобни технологии показва, че децата се опитват да се откъснат от реалността. Учениците се поставят само в някое друго измерение, избрано и моделирано само от тях. Там те имат възможността да изглеждат, както си пожелаят и да се радват на неограничени възможности, обяснява още д-р Цонкова.

По думите на детския психолог забраната за употреба на мобилни телефони може да бъде приложена в училище. Що се отнася до семейната среда обаче наказанията и забраните не биха свършили добра работа.

Родителите трябва да се стараят да поддържат максимално близки отношения с децата си, за да могат те да им споделят с кого общуват в социалните мрежи и да не се налага майките и татковците да влизат в ролята на детективи.

Учениците принадлежат към рисковите групи, подложени на вредното влияние на смартфоните и таблетите, каза и доцент Емил Алтимирски от Техническия университет в София. Според учения, колкото повече такава техника има на едно място, толкова по-силно е нейното вредно излъчване върху хората. За жалост, при натрупване това може да доведе до немалко заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest