Уголемена матка

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k153
Уголемена матка
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Нормалната дължина на матката е между 7-8 сантиметра. За уголемена матка може да се говори, само когато тези размери са двойно по-големи. Уголемената матка е симптом основно на 2 състояния - аденомиоза и миома.

Причини за уголемена матка

Миомата е най-честият фактор, който може да уголеми матката. От миома страдат най-често жените над 30-годишна възраст, като те засягат по-често афроамериканците, отколкото хората от другите раси.

Наднорменото тегло също увеличава риска от образуване на миома, а хормоналните и генетични фактори допринасят за нейния растеж.

Миомата е доброкачествен тумор, който расте безконтролно и влияе на останалите тъкани. Именно заради нейния растеж нормалните размери на матката също се увеличават.

Аденомиозата предизвиква уголемяване на матката. При това състояние от вътрешната стена на органа се появяват клетки, които започват да растат. Тези клетки остават в матката и се разрастват единствено там, причинявайки аномалии на нейните размери.

Матка

Някои методи за контрацепция също могат да доведат до уголемяване на матката. Например спиралата и някои противозачатъчни хапчета могат да удебелят стените на матката, увеличавайки по този начин нейните размери.

Кисти на яйчниците, ракови образувания и моларна бременност са другите вероятни причини за повишените размери на женския орган.

Симптоми на уголемена матка

Болките в таза и болката при сексуални контакти са основните признаци, които сигнализират за уголемена матка. В зависимост от конкретното състояние се появяват и други симптоми.

Ако матката е уголемена в следствие на миома, жената усеща болки в долната част на корема, често уринира, усеща болка по време на полов акт, а кървенето е със съсиреци по време на менструация.

При уголемена матка заради аденомиоза характерните признаци са по-дълги периоди на кървене, болезнена менструация и болки по време на полов акт. Това състояние кара матката не само да удвои, но и да утрои своите размери. По-често се появява при жени, които са раждали, и затихва с периода на менопауза.

Най-застрашени са жените, които пътуват често, както и по-емоционалните представителки на пола.

Диагностициране на уголемена матка

Състоянието на матката може да се диагностицира само след гинекологичен преглед. Чрез бимануална палпация се определят точните размери на матката, откриват се евентуални миомни възли и се изчислява техния брой, местоположение и големина.

Прави се кръвно изследване, което трябва да определи нивата на хормони, хемоглобина и еритроцитите.

Трябва да се направи и биопсия, защото макар и рядко, раковите клетки също могат да са причина за по-големите размери на матката.

Гинекологичен преглед

Чрез сепарирано абразио (кюретаж) се установяват неравностите по повърхността на матката. Извършва се още хистологично изследване на маточната лигавица, както и пълен оглед на маточната кухина.

Лечение на уголемена матка

В зависимост от откритото заболяване медиците назначават и съответното лечение. Част от оздравителния процес включва укрепване на имунитета чрез здравословно хранене и увеличаване на приемана на витамини.

Сериозността на заболяването съответства на нужното лечение и ако след прегледа бъде открита миома или аденомиоза, се преминава към по-агресивно третиране на уголемената матка.

При миома често се прилагат мощни антиестрогенни лекарства, но трябва да се има предвид, че възлите при всяка жена са различни и изискват различни методи на лечение.

Според от нивата и типа на аденомиоза болестта също се лекува с различен подход.

Усложнения при уголемяване на матката

Закъснялото лечение и липсата на навременна лекарска намеса могат сериозно да се отразят върху репродуктивните способности на жената и след време да се окаже, че тя не може да има деца.

Хормоналните проблеми, болките и нарушенията при менструацията също се засилват с течение на времето.

Тъй като матката може да се уголемява, за да сигнализира за рак, навременната диагностика и лечение за аномалията са изключително важни, за да се спаси животът на жената, която страда от този симптом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest