Греяното вино е идеално за профилактика на простуда и грип, смятат френски учени.
Червеното вино само по себе си има антибактериални и антисептични свойства. Затова в греян вариант е много полезно и при психическа и физическа преумора.
А датата 3 март е идеалният момент да се възползвате от полезните свойства на греяното вино, защото точно днес се отбелязва Международният ден на тази зимна напитка.
Греяното вино е по-полезно при простуда, отколкото няколко глътки твърд алкохол. То е перфектно, защото е топло и сгрява болния. Нагряването на виното намалява съдържанието на алкохол в него, което го прави още по-полезно.
Благодарение на подправките полезните свойства на виното се увеличават. Важно е обаче да не се прекалява с “лекарството”.
Друго важно правило е, че греяното вино трябва наистина само да се сгрее, а не да кипва.
Върху него може да се образува пяна, която обаче изчезва преди кипването. Най-добрият избор е червеното сухо или полусухо вино.
В него се добавят канела, карамфил, кора от лимони, анасон, мед, джинджифил. Като нетрадиционни добавки могат да се използват черен пипер, бял пипер, дафинов лист, ябълки, стафиди и орехи.
Греяното вино се пие горещо и от високи чаши, в които по-бавно да изстива. Желателно е да са прозрачни, за да се любувате по-дълго на красивия цвят на напитката.