Вирусни инфекции

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552786
Вирусни инфекции
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Вирусите представляват малки микроорганизми, които не могат да се размножават състоятелно, а се нуждаят от клетките на жив организъм, за да оцелеят и да се умножат. Поради тази причина се внедрява в клетките и причиняват вирусни възпаления.

Различните вируси могат да инфектират почти всеки вид човешка тъкан – от мозъка до кожата, причинявайки безброй заболявания.

Освен малки вирусите са и капсулирани, поради което борбата с тях е изключително трудна. Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици, защото те не само са безсилни, но понякога могат да влошат допълнително инфекцията.

Вирусната инфекция не означава задължително грип. Възможно е да става въпрос за гастроентерит, бронхит, възпалено гърло, настинка, някои видове ушни инфекции и други. Различни вирусни инфекции могат да атакуват горните дихателни пътища, засягайки и стомаха, и червата. Затова вирусната инфекция може да протече с гадене и повръщане, диария, болки в мускулите, висока температурата, главоболие и хрема.

Уязвимите групи за развитие на вирусни инфекции са малките деца и възрастните хора с хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Децата са по-уязвими, защото при тях се наблюдава определени анатомични особености – недобре развити горни дихателни пътища, които са много по-податливи на инфекции.

Хора с компроментиран имунитет, както и болни от онкологични заболявания, също попадат сред уязвимите групи.

Най-добрият начин за предпазване от вирусни инфекции е избягване на близост с хремави и кихащи хора, здравословно хранене, пълноценен сън. Чесънът и билковите чайове са мощни имуностимулатори, които предпазват от вирусни инфекции.

Симптоми при вирусни инфекции

Грип

Най-често срещаните симптоми са хрема, втрисане, болки в мускулите, зачервено гърло, главоболие, кашлица, общо неразположение и липса на сили. Най-типични и помагащи за диагностицирането са кашлица, хрема и висока температура. Симптомите обикновено се разгръщат ден-два след заразяването. При децата грипът може да предизвика още гадене и повръщане, диария и болки в корема.

Обикновено хремата като симптом не се смята за сериозен повод за притеснение и макар да е неприятна, тя рядко може да доведе до проблеми. При малките бебета обаче тя е потенциална заплаха, защото те дишат именно през носа.

През първите месеци от своя живот бебетата нямат добре развит дихателен апарат и не могат да дишат през устата си за продължително време. Когато носът на бебето е запушен, може да се стигне до липса на кислород, посиняване и дори задушаване.

Диагностициране на вирусни инфекции

Диагностицирането на вирусни инфекции се поставя от личния лекар. Симптомите на вирусната инфекция трудно могат да бъдат объркани. На следващо място идва и специализираната диагностика, чиято цел е да идентифицира точният вирус, който е причинил заболяването.

Лечение на вирусни инфекции

Вирусните инфекции не се лекуват, а се търсят начини да се облекчат болестните симптоми, които те причиняват. С повечето вирусни инфекции човешкият организъм се справя сам, но е необходимо да се помогне на имунната система за по-лесното справяне с инфекцията. Препоръчва се обилен прием на течности, лесносмилаема, здравословна и лека храна. Болният трябва да наблегне на плодове и зеленчуци, леки супички и бульони.

Въздухът в стаята трябва да е достатъчно овлажнен. Обикновено при вирусни инфекции температурата на 3-4 ден вече е овладяна, което е и показател, че болестта започва да отшумява. Другите симптоми продължават още няколко дни и преминават.

Плодове

Самолечението с хапчета не се препоръчва. Много изследвания доказват, че използването на противовирусни препарати не намалява продължителността и симптомите на заболяването.

Усложнения при вирусни инфекции

Ако вирусната инфекция не се лекува навреме, може да се стигне до сериозни усложнения – тежка пневмония, възпаления на нервната тъкан (менингит). При вирусните инфекции почти няма тъкани или органи, които да не са в потенциален риск. Още при първите симптоми трябва да се потърси лекар.

Когато вирусната инфекция причини пневмония, състоянието протича много тежко и се лекува трудно. За кратко време е възможно да се засегнат и двата бели дроба. Лечението е болнично и често се налага дори апаратно дишане. Пневмонията протича най-тежко при възрастни и залежали хора, при които има и хронично заболяване.

Вирусните пневмонии са много опасни за деца и новородени. Те се причиняват от проникване на вируси в дихателните пътища, което става по въздушно-капков път. Вирусната пневмония започва най-често като грип и се развива много бързо.

Лекува се с витамини, широкоспектърни антибиотици, отхрачващи средства и други. Вирусната пневмония може да стане причина за развиване на миокардит и сърдечно-съдова недостатъчност. Често се засягат и половите органи, което носи сериозен риск от безплодие.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest