ezine.bg»Статии»Здраве»Какво е гестационен диабет

Какво е гестационен диабет

Гестационен диабет
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Доскоро в медицината се говореше за два типа диабет - този, който се проявява в ранна възраст и при който инжектирането на инсулин е задължително, познат като захарен диабет тип 1, и този, който е инсулинонезависим диабет, проявяващ се най-вече при хора на зряла възраст, познат като захарен диабет тип 2.

Има и трети вид диабет, който е наречен гестационен диабет. Той се проявява при бременните жени и в почти всички случаи изчезва след раждането. Въпреки това жените, които са прекарали гестационен диабет, остават изложени на риск той да се прояви при повторна бременност и са предразположени от заболяване от захарен диабет тип 2.

Нека се запознаем по-отблизо с въпроса за гестационния диабет и дали той води до усложнения за плода.

Гестационният диабет представлява органично смущение, което довежда до високото ниво на захар в кръвта и урината на бременната жена. Може да бъде сравнен със захарен диабет тип 2, защото е инсулинонезависим. При него панкреасът на бъдещата майка произвежда недостатъчно количество инсулин.

Инсулинът е единственият хормон, който преработва захарта, поради което панкреасът започва да го произвежда в по-големи количества. Това довежда до усещането у майката, че тя непрекъснато е гладна, а за да усвои организма приеманата храна, панкреасът продължава да произвежда все по-големи количества инсулин и се получава един порочен кръг. Това може да доведе до проблеми с бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Диабет

Гестационният диабет се проявява при 1 до 5 % от бременните жени. По-предразположени към него са жените с наднормено тегло, тези, които са над 35-годишна възраст, и тези, които са фамилно обременени и имат роднини, страдащи от диабет.

Предразположени към гестационен диабет са и тези майки, които са родили бебе над 4 кг при предишно раждане, и тези, които са претърпели аборт, преждевременно раждане или са родили мъртво дете.

Все още не е съвсем ясно какво точно предизвиква гестационния диабет, но повечето лекари го обясняват с факта, че на бъдещата майка се налага да произвежда повече инсулин, предназначен за нуждите на плода. При някои бременни обаче той не е в достатъчни количества.

Дали бъдещата майка страда от гестационен диабет се разбира от изследвания на кръвта и урината. Ако е необходимо тя се слага на диета, защото излишъкът от глюкоза достига до бебето чрез плацентата. В повечето случаи гестационният диабет не крие рискове, освен че детето може да е прекалено голямо и да се наложи цезарово сечение за израждането му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest