Солта е несъмнено подправката, без която не можем. Още от древни времена тя придава вкус и прави почти всяко ястие завършено. Като една от най-старите готварски съставки, солта вече има своите разновидности и заместители.
Черната сол се смята за здравословната алтернатива на класическата сол, която познаваме. Нейното друго название е хималайска сол и е открита при формирането на хималайските планини на границата на Евразия и Индия.
През времето Индия остава основен източник на черната сол, а днес тя е основен заместител на класическата бяла сол в развитите страни. Въпреки името си, черната сол всъщност притежава характерен лилав цвят. Според научни изследвания, хималайската сол е препоръчителна за консумация, заради богатия си състав от общо 90 хранителни вещества.
Как действа черната сол на диабета?
Диабетът става все по-разпространено заболяване, което се причинява вследствие на повишено ниво на глюкозата в кръвта. При захарния диабет черната сол е страхотна подправка, която доставя редица ползи.
Известно е, че инсулинът контролира нивата на кръвна захар в организма. Черната сол подпомага за поддържане на оптималните нива на захар, поради което намалява необходимостта от прием на инсулин при заболелите от диабет.
Ето защо черната сол се оказва благоприятна алтернатива в случай на диабет и може да добавяна към ястията като заместител на инсулина. Освен за регулиране на вече наличен диабет, черната сол действа превантивно и към развиване на диабет, ако сте предразположени към него.
Освен като естествена подправка към ястията, лечебната сила на черната сол може да бъде извлечена и по друг начин. За целта ви е необходима една чаша от 250 мл с вода, в която да добавите малко от солта. Покрийте чашата с марля и я оставете да престои за едно денонощие.
След това преместете разтвора в буркан с капак. За да постигнете максимален ефект, то съхранявайте разтвора в хладилник за по-дълготрайна употреба. Препоръчва се всеки ден да разтваряте 10-12 мг от него в чаша филтрирана вода преди закуска.