Болки в рамената

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190301
Болки в рамото
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Болките в рамената представляват болезнени усещания, които обхващат мястото, където горните крайници се свързват с торса. Само по себе си рамото е важна част от нашето тяло, която се състои от ключица, лопатка и раменна кост. Тези три части са закрепени благодарение на мускули, сухожилия и връзки.

Болките в рамената са проблем, от който се оплакват и двата пола. Те могат да се наблюдават във всяка една възраст на човек, тъй като се дължат на различни фактори. Понякога болките са приглушени и едва забележими, а друг път - остри и нетърпими. Възможно е те да са и продължителни, и кратковременни.

Понякога усещането е парещо, а друг път напомня по-скоро мравучкане. Възможно е болезненото чувство да е локализирано само в тази област на тялото, но пък не е изключено успоредно с това да се наблюдава напрежение и в друг области като гърба и кръста например.

Каквито и да са болките в рамената обаче, едно е сигурно - ако те не бъдат повлияни, могат да се усилят с времето и да нарушат качество на живот, както и трудоспособността на засегнатото лице.

Причини за болки в рамото

В действителност тези неприятни усещания могат да се дължат на разнообразни причини. Някои от тях са по-скоро безобидни, а други - наистина сериозни. Понякога болки в раменната област могат да се появят при грип, а друг път да се дължат на продължително стоене в неудобна поза (най-вече при работа с компютър). Тези болки не са толкова силни и отминават много бързо.

Фитнес

Друг път болката може да се държи на преживяна травма, удар или неправилно вдигане на тежести по време на тренировка във фитнеса. Невинаги оплакването се появява на момента, ето защо е възможно пациентът да забрави за случилото се и след това да не си дава сметка, че отминалият инцидент е причина за болезненото усещане. Ако ударът не е бил сериозен, такъв тип болка също преминава до няколко дни.

При сериозна травма обаче може да се стигне до възпаление на бурсите, сухожилията и мускулите, както и разкъсване или преразтягане на меките тъкани в областта. Тогава болките са значително по-силни, като те могат да са както остри, така и по-тъпи, но пък непрестанни. Заедно с това не е изключено да се наблюдава отток и изтръпване. Ако състоянието се задълбочи, се променя и цветът на съответния крайник.

Понякога болките в тази част на тялото могат да се дължат и на изкълчване на рамото. Това понятие се използва, когато главата на раменната кост излезе от ямката на лопатката. Изкълчването на рамото може да се получи най-вече при травма, но в медицината са известни случаи, когато проблемът възниква дори при извършване на обичайни движения.

Виновник за болки в раменете може да се окаже и така наречената раменна нестабилност. Тя представлява състояние, при което раменната става се явява твърде хлабава. Това става причина тя да може да се измести и извади от раменната ямка.

Обичайно раменната нестабилност е причинена от преживяна вече трамва, заради която сухожилията, които придържат рамото към гнездото, стават разтегливи. Ако не се обърне внимание на това състояние, могат да настъпят усложнения и да се стигне до артрит на раменна става.

Много сериозна причина за болки в рамената може да бъде фрактура. При нея кожата понякога е увредена, но може и целостта ѝ да не бъде нарушена. Ако е налице счупена кост, пациентът изпитва силна болка и не е в състояние да раздвижи съответния крайник или го прави с голямо затруднение. Наблюдава се още подуване и промяна на цвета на кожата.

Други първопричинители на болки в раменете могат да са някои заболявания като импинджмънт синдром, радикулит и раменен плексит. Оказва се също така, че прекомерната употребата на стероиди също може да доведе до проблеми в областта.

Диагностициране на болки в рамената

При болки в рамената трябва да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро. Диагнозата се поставя на базата на физикалния преглед, както и на пълното описание на оплакванията, които има пациентът.

Болки в рамената

Назначава се и рентгеново изследване. Ако лекарят има съмнения в диагнозата, се налага извършване и на някои специфични изследвания.

Лечение на болки в рамената

Лечението на болките е различно и зависи преди всичко от произхода на проблема. Ако оплакванията не са сериозни и се дължат на навяхване, разтягане или заемане на неудобна поза, пациентът трябва да третира мястото локално с нестероидни противовъзпалителни средства. Масажът и физиотерапията също помагат много при такъв тип болки.

При изкълчване на рамото се налага наместване на главата на раменната кост. Междувременно е препоръчително пациентът да щади крайника и да остане в покой известно време. При по-сериозни наранявания се извършва и оперативно лечение. Ако болките са силни, лекарят може да предпише обезболяващи и други медикаменти, които пациентът да приема известно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest