Все по-често срещан проблем при хората от всички възрасти е констипацията (запек) и то хроничният ѝ вариант. В някои държави дори е наричана Националната язва, тъй като по последни проучвания над 50 % от хората страдат от констипация.
Мнозина от тях прибягват до предлаганите в аптеките медикаменти, но истината е, че е по-важно да се обърне внимание на това, което консумираме, а не да бързаме да се тъпчем с поредната "химия".
Ето какво е важно да знаете, ако страдате от констипация или друго заболяване на чревната перисталтика и кои храни ще Ви помогнат за нейната регулация:
1. Основният дразнител на чревната стена е целулозата, която усилва моториката на стомашно-чревния тракт. Богати на целулоза са плодовете, зеленчуците, варивата и зърнените храни.
2. За стимулиране на чревната перисталтика трябва да има наличие на целулоза, кисела реакция и достатъчно вода, тъй като именно в червата протичат процесите на ферментация.
3. Най-подходящите източници на целулоза са пресните зеленчуци и плодове, които не са претърпели топлинна преработка.
4. До голяма степен белите брашна са лишени от целулоза, тъй като са рафинирани. От това следва, че трябва задължително да бъдат консумирани и хлябове, приготвени от пълноценни брашна.
5. Етеричните масла и органичните киселини участват дейно в обмяната на веществата и храносмилането, но имайте предвид и че те въздуждат апетита.
6. За по-добро усвояване на растителните белтъчини трябва да се получава и необходимото количество животински белтъци. Това означава, че когато консумирате месо и месни продукти, трябва да приемате и млечни продукти или яйца.
7. Варивата са много богати на целулоза, но могат да предизвикат и газове, поради което трябва да ги консумирате на малки порции през минимум 3 дни.
8. Истинското българско кисело мляко спомага за уравновесяване на гнилостната и ферментационната бактериална флора. Консумирайте го ежедневно. Особено полезно е на гладно да се пие чаша айрян.
9. Не забравяйте, че онези храни, които са с доказан слабителен ефект, трябва да се консумират сутрин на гладно.