Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за повишени моноцити

Причини за повишени моноцити

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Преглед

Моноцитите са група от левкоцитите – белите кръвни телца, натоварени със защитна функция. Повишените им нива в периферната кръв се нарича моноцитоза.

Моноцитите са най-големият компонент на белите кръвни клетки. Дейността им е насочена главно към борбата с раковите клетки и различните инфекции. Именно те носят отговорност за разтваряне на кръвни съсиреци и съсирването. Произвеждат се от костния мозък.

Броят на моноцитите е 3-11% от общия брой на левкоцитите в кръвта. Тъй като децата се нуждаят от засилена защита, процентът при тях на моменти надхвърля горната граница.

С възрастта обаче, процентът на моноцитите намалява, като в напреднала възраст може да спадне до един.

Увеличени нива моноцити се наблюдават най-вече при децата. Това в повечето случаи не е повод за притеснение. Когато на бебето му растат зъби, когато е претърпяло инфекциозно заболяване или нараняване, тялото автоматично започва производството на повече защитни клетки.

В тези периоди е нормално нивата на моноцитите в кръвта да се увеличат. В някои случаи те са с 10 процента над нормата.

Кръв

От друга страна, моноцитоза, съпроводена с някои допълнителни признаци на заболяване, може да е индикатор на наличието на патологични процеси в организма. Това са в повечето случаи някои от следните инфекция и болести: вроден сифилис, малария, бруцелоза или токсоплазмоза.

Повишените нива моноцити в организма винаги се разглеждат в контекста на общия брой на левкоцитите. За да се определят точните стойности, се назначава кръвна картина.

Анализът показва съдържание на моноцити и помага на лекаря определи точната причина за увеличаването им, ако има такова.

При възрастните, подобно на децата, моноцитоза се наблюдава в най-честият случай при хронични възпаления и оздравителната фаза на възпалителни заболявания, инфекциозна мононуклеоза и други.

Редица вирусни и бактериални заболявания като левкемия, лимфом, миелодиспластичен синдром, гнойни процеси, стрес, автоимунни заболявания, пиогрануломатозни инфекции, некроза, регенерация на червените кръвни клетки и други могат да бъдат причина за повишени моноцити.

Съществува и обратното състояние - намаление на моноцитите, наречено моноцитопения. То обаче се среща рядко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest