Милиуми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Милиуми
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Добре изглеждащата и поддържана кожа на лицето е важна част от външния вид и появата на пъпки или други козметични дефекти въобще не са приятни. Един такъв дефект са милиумите.

Милиумите, които са познати и като бели точки, са изключително неприятен козметичен проблем, който може да се забележи по лицето на човек. Тези малки пъпки приличат на зърно просо, плътни бели на цвят. По своята същност представлява епидермални кистички, които са пълни с кожна мазнина и нямат отвор към кожната повърхност.

Обикновено милиумите се появяват по определени места на лицето – на скулите и под очите, винаги са повече от един. Възможно е да се появят и на по-различни места като клепачите и дори около устните, като вторите се наричат перли на Епщейн. Не е изключено милиуми да изникнат и по белезите от различни рани, най-вече от изгаряне.

Причини за милиуми

Милиумите най-често се появяват при подрастващи и млади хора, като причината за тяхното образуване е възникване на пробив в мастните жлези. Мастната жлеза се преразтяга и съдържанието ѝ започва да прозира през кожата като малък бял възел.

Съществува мнение, че основната причина за възникване на милиумите е наличие на мазна или смесен [тип кожа], грешен избор на козметика и неправилно почистване на лицето. Не е сигурно тези твърдения колко са верни, защото белите точки всъщност не се появяват от наличие на твърде много себум, а на задържането му под кожната повърхност. Това на практика означава, че са хора предразположени, които имат много фини пори. Най-уязвима естествено е зоната около очите, защо там отвори почти липсват.

Бели точки по лицето

Възможно е милиумите да бъдат сигнал за дефицит на витамини в тялото. Появата им се свързва предимно с недостигн на витамин Е. Грешките в храненето се отразяват на редица системи в организма, в това число и лицето. Злоупотребата с мазни и вредни храни увеличава нивото на лошия холестерол и той се отлага не само в кръвта, но и в кожата.

Много хора сами забелязват, че след прекомерна употреба на храни като свинско месо, кашкавал, кафе и шоколад, храни с бяло брашно и захар състоянието на кожата значително се вложава. Изработването на кожни мазнини се засилва и порите се запушват, което обостря възпаленията.

Възможно е милиумите да се появят дори малки бебета, като там причината са недостатъчно развитите потни жлези.

Диагностициране на милиуми

Милиумите са кожен проблем, който се вижда и с просто око, поради което диагностицирането им е лесно. Добре подготвената козметичка веднага открива наличието на милиуми.

Лечение на милиуми

Милиумите са проблем, който със сигурност не трябва да бъде решен от самия човек. Те са разположени на дълбоко, а изстискването им изисква усилия, които са невъзможни в домашни условия. Всяка жена, която сама се опитва да изстиска милиумите, рискува да си направи белези за цял живот.

Милиумите трябва да бъдат третирани от ръцете на опитна козметичка. С върха на тънка стерилизирана игла се прави пробив в самия милиум и се изстисква съдържанието му. Най-често след извършването на процедурата остават малки червени петна, които изчезват след няколко дни – в зависимост от чувствителността на определената кожа.

След почистването на милиума трябва да се направи дарсонвал или йонофреза. Благодарение на тока на дарсонвала се свиват за кратко кръвоносните съдове, след което отново се разширяват и притокът на кръв се засилва. Йонофрезата трябва да се прави на нераздразнена спокойна кожа. Благодарение на тази процедура лицето по-добре усвоява поставено лекарство или ампула.

Почистване на кожата

Други процедури са химическият пилинг, отстраняващ горния слой клетки, или дермабразио, чрез което абразивни частици освежават кожата. Друг вариант на третиране може да бъде и терапията с лазер.

Когато милиумите са разполжени на горния или долния клепач, пробиването с игла е опасно и крайно непрепоръчително, а изстискването е напълно забранено. В такъв случай трябва да се потърси специалист – офталмолог или дерматолог.

Предпазване от милиуми

Милиумите са неприятен кожен проблем, за който, за съжаление, няма ефективна превенция. Все пак един от най-лесните начини за предпазване се оказва излагането на слънчеви лъчи. Те спомагат за намаляването на белите точки. Вътрешно проблемът може да бъде решен чрез прием на магнезий, витамини А, С и Е, защото появата на милиумите често се свързва именно с недостиг на важни витамини или елементи.

Всяка сутрин лицето трябва да почиства с лосион с активни съставки, които обогатяват кожата. Кремът с витамини А и Е спомага за добрия вид на кожата. Вечер лицето задължително се разгримира с тоалетно мляко, дори ако през деня не е слаган грим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest