ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Вагинални промивки - враг номер 1 на всяка жена!

Вагинални промивки - враг номер 1 на всяка жена!

МаринаМарина
Джедай
46821
Гинекологични прегледи

Използването на вагиналните промивки като средство за лечение на редица заболявания се оказва нездравословно. Много изследвания до момента посочват тези измивания на влагалищните стени с определените за целта течности за доста опасни.

Според специалистите в областта може да се стигне до разпространение на наличната инфекция вместо нейното стопиране. Също така има данни, че вагиналните промивки могат да доведат и до появата на проблеми, свързани със забременяването на някакъв по-късен етап.

Проучванията да момента посочват как все още голяма част от жените използват този метод на лечение - една четвърт от дамите на възраст между 15 и 44 години му се доверяват.

Сега едно ново изследване определя вагиналните душове като опасен метод на лечение, излагайки жените на повишен риск от вредни химикали – фталати. Учените смятат, че те се намесват в нормалното хормонално производство и функциониране в организма на жената.

Вагинални промивки

Фталатите могат да бъдат открити в различни продукти за лична хигиена, включително такива за вагинални промивки, измивни средства, тампони, интимни мокри кърпи. Тези химикали (диетил фталат ДЕП – DEP) се всмукват от влагалищната лигавица, попадайки в организма на жената, които в последствие се откриват в урината им.

Така например тези от жените, използвали вагинални душове с ДЕП повече от два пъти в месеца, имали 152 % по-високи нива на ДЕП в урината.

И от всички използвани продукти със следи от диетил фталат вагиналните душове са тези с най-висока концентрация на опасния химикал. И така при налични инфекции и полово предавани болести опасността те да се разпространят е най-голяма.

Учените напомнят за опасностите от използването на вагиналните промивки като метод на лечение и средство за прочистване на влагалището. Също допълват, че е налице и реална опасност от това диетил фталатите в тези продукти да доведат до репродуктивни проблеми при мъжете и жените, както и до проблеми в развитието на бебетата, изложени вътреутробно на тези химикали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest