Транспортирането на храни, подлежащи на съхранение при определена температура, е важна задача. Това е така, защото рискувате освен да се изложите, но и да пострада нечий стомах.
Важно е приготвените ястия да се пренасят в подходящи съдове и при подходящи климатични условия, за максимално кратък период от време.
Като за начало, след като се приготви определеното за целта ястие, нека то се охлади бързо (през летния сезон, след което да се постави в хладилник, докато не отпътувате. Естествено в превозното средство е редно то да бъде поставено в хладилна чанта, електрическа или такава с лед в нея.
Ако искате да пренасяте месо през горещите летни дни, то спокойно можете да го направите. Изваждате го от камерата в последната минута и докато стигнете уреченото място, ще е готово за скарата.
Разбира се то не трябва да се замразява отново. През зимата този проблем е минимален, защото багажникът на всяка кола си е половин фризер.
Не на последно място, от значение е храната, която пренасяте, да е добре съхранена и запечатана, защото изненадите по пътя биха могли да развалят не само продуктите, но и Вашето настроение.
Ако имате възможност, носете със себе си термометър за храна. С негова помощ бихте гарантирали, че храната, което сте приготвили и транспортирали, е годна. Също времето, за което се налага престоят ѝ навън, трябва да такова, че да не може да застраши здравето на консуматорите.
Така студената храна не трябва да се съхранява за повече от 4 часа при температура над 8 градуса. А топлата ястия не трябва да са под 63 градуса за повече от два часа.
Същото важи и ако решите по пътя да закупите малотрайни хранителни продукти. Направете го от най-близкия до крайната точка магазин - така храната ще се запази максимално дълго време.
И все пак ако смятате, че не можете да се справите с изискванията, то заложете на консервираните храни, за които температурата и престоят на открито няма да повлияят на техните и Вашите вкусови качества.