Фиброаденом

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Фиброаденом

Фиброаденомът представлява най-често срещаният доброкачествен тумор на гърдата. Среща се при 15-28 % от жените, а най-често се диагностицира между 25 и 35-годишна възраст.

Фиброаденомът заедно с мастопатията и рака на гърдата е третото по честота заболяване на гърдата. Според статистиката всяка четвърта жена може да развие фиброаденом.

По своята същност фиброаденомът е хормоночувствителен тумор, който може да зависи от смущения в менструацията, прием на контрацептивни медикаменти, а по време на бременността е възможно да нараства много по-бързо.

Фиброаденомите могат да се развият в тъканите на гърдите или в съединителната тъкан. На опипване се усещат ясни очертания и обикновено могат да се местят. Фиброаденомът се наблюдава при по-млади жени, а нарастването му е свързано с хормонален дисбаланс. Все пак е възможно и да се появи при жени в менопауза, които приемат хормонални таблетки.

Фиброаденомите, които се срещат в юношеска възраст, се наричат ювенилни и представлява бързорастящи образувания, които поради големината си се наричат и гигантски фиброаденоми. Обикновено фиброаденомът е единичен, но в около 20 % от случаите туморите са повече от един, а при 5% от случаите са засегнати и двете гърди.

Рискът да се развие рак от фиброаденом е изключително малък, но в редки случаи в тумора се откриват опасни сътавки - калцификати, което изисква отстраняването на тумора.

Симптоми при фиброаденом

При опипване на гърдата фиброаденомът може да се усеща като малко топче с размери 2-3 см, но в редки случаи може и да е по-голям. Понякога, още преди да се образува фиброаденомът, от зърното може да изтича секрет. Друг симптом може да бъде болката и напрежението в засегнатата гърда преди цикъл.

Диагностициране на фиброаденом

Откриването на фиброаденома се извършва чрез преглед и палпация. Жената трябва и да отговори на въпросите кога за първи път е усетена бучката, уголемила ли се от тогава, променя ли размера си по време на менструация и дали има кръвни роднини, които са страдали от това заболяване или друго заболяване на гърдите.

След преглед с ултразвук или мамограф, по време на който веднага се открива фиброаденомът, който има ясни очертания и почти във всички случаи се вижда, че става въпрос за фиброаденом, а не за злокачествено образувание. В някои случаи може да се направи биопсия, за да се докаже диагнозата.

Лечение на фиброаденом

Лечението с медикаменти е абсолютно невъзможно при това състояние. Единственият начин за лечението на фиброаденом е хирургичният. Операцията не е тежка и не предизвиква деформация на жлезата, а белегът, който остава, е много малък.

Операцията трае около половин част под обща и местна анестезия, след което е възможно пациентката веднага да се прибере у дома или да остане в болницата за 1-2 дни.

Дали ще се използва местна или обща анестезия зависи от дълбочината и разположението на фиброаденома. Конците след операцията се махат на 7-9 ден, а следоперативният период не е тежък.

Въпреки това в много случаите лекарите не бързат да назначат хирургична намеса, а предприемат подход на редовно наблюдение и прегледи. Ако се избере този подход, жената задължително трябва да се явява на профилактичните прегледи. Единствено лекарят може да прецени какъв ще бъде подходът на лечение.

Фиброаденомът обаче задължително трябва да се махне, ако се е увеличил няколко пъти за последните месеци, размерът му е повече от 5 см или жената планира да забременее.

Процедурата по премахване на фиброаденома се нарича лъмпектомия. Премахнатата тъкан се изследва хистологично в лаборатория, за да се провери дали няма ракови клетки в нея. Негативният момент в операциите по премахване на фиброаденом е, че е възможно отново да се образува една или повече бучки в гърдата.

В последните години все повече се налага безкръвното отстраняване на фиброаденома чрез високоинтензивен ултразвук. Един от огромните недостатъци на този метод обаче е, че не всяка жена може да се подложи на него.

Подборът на жените се прави според размерите на фиброаденома – той трябва да е голям между 1-3 см, а дълбочината в гърдата и местоположението му също оказват влияние. Местоположението му е важно, защото ако се намира в най-горния или най-долния участък, той практически е недостъпен за ултразвука.

Големите предимства на ултразвука са, че процедурата е неивазивна, не оставя белези и не причинява деформации, няма загуба на кръв и риск от инфекции, не се налага анестезия и е напълно безвредна.

Всяка жена задължително трябва да проверява гърдите си веднъж месечно и ако открие нередност, веднага да потърси лекар. Изтичането на секрет от гърдите също изисква незабавна консултация. Профилактичните прегледи веднъж годишно също са задължителни.

Именно благодарение на осъществяването на профилактика ракът на гърдата може да се открие в ранен стадий, когато шансовете за успешно излекуване са много големи. Не на последно място, не бива да се забравя, че фиброаденомът не е страшна диагноза и не бива да се свързва с рака.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати