ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как правилно да се грижим за ушите си?

Как правилно да се грижим за ушите си?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Как правилно да се грижим за ушите си?

Ушите са сред човешките органи, които трябва редовно да се почистват. Те са изключително нежни и изискват особено внимание и грижа.

Специалистите по уши, нос, гърло съветват да не поставяме никакви остри предмети в ушния канал и тъпанчето, тъй като те да изключително нежни и могат лесно да бъдат наранени.

Всеки от нас знае, че редовно трябва да почиства ушния канал с клечка за уши, за да отстранява ушната кал. Тя обаче се образува като естествен механизъм на ухото за самопочистване и ако се отстранява прекалено често, може да доведе до болезненост, сърбежи и раздразнения. Ако това се случи, е нужна консултация със специалист, който да назначи подходящо лечение.

Най-лесно и безопасно ушната кал и замърсяванията се почистват след къпане. Тогава те се омекотяват, а отстраняването им става по-лесно от всякога. Ушната кал се премахва с мека клечка за уши, а ушната мида се почиства с памучна кърпа.

Добрата грижа за ушите включва превенция срещу ушните инфекции. Рискът от тях може да се намали със своевременно лечение на заболяванията на горните дихателни пътища.

Сред най-честите симптоми за инфекция в ухото, са болките и изтичането на секрет. Болките в ушите са едни от най-неприятните медицински състояния. Освен тях има и някои състояния и заболявания, които директно засягат слуха. Внезапната загуба на слуха или нестихващият шум в ушите налагат спешна консултация с лекар специалист.

Как правилно да се грижим за ушите си?

Някои медикаменти и най-вече някои определени съставки в тях също могат да навредят на слуха. Подобни странични ефекти също изискват консултация със специалист.

Ушите са много нежни и винаги трябва да се предпазват от околната среда. При силно слънце те винаги трябва да са покрити, тъй като изгарят изключително бързо и болезнено.

При каране на колело, ски или скоуборд задължителна е каската, което да ги предпази при евентуален инцидент. Травми на ушите могат да нанесат още скачането с парашут и гмуркането, при които налягането е твърде високо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest