Медът е незаменим в народната медицина – вкусен и ароматен, той е полезен за почти всякаква болежка. Медът е необходим особено през този период на годината, когато на прага ни са грипните вируси. Природният дар повишава имунитета, помага за кашлица, хрема. Той обаче се оказва ефективен и при гастроинтестинални заболявания.
Медът е определян и дори като незаменим инструмент в случай на запек. Причините за запек са разнообразни – понякога става дума за липса на физическа активност, за непълноценно и неправилно хранене, консумация на малко течности и пр.
При всички случаи постоянното усещане за тежест е неприятно. Ако хапвате мед редовно, това ще подобри метаболизма ви – хапвайте по една лъжица всяка сутрин, задължително преди закуската и кафето. Това ще помогне не само на метаболизма ви, но и ще ви предпази от предстоящите вируси. Още един вариант е, да си приготвите медена вода. Ето и рецептата:
- Смесете супена лъжица мед в една чаша топла вода – разбърквайте, докато се разтопи напълно пчелният продукт. След това изпийте сместа на малки глътки, най-добре е да консумирате тази медена вода сутрин на гладен стомах. Според някои източници към меда и водата се добавя супена лъжица зехтин, което допълнително помага за прочистване на стомашно-чревния тракт. Зехтинът трябва да бъде студенопресован.
Напитката с мед и вода, която се пие на гладно, е популярна и като освежаваща – смята се, че на организма са му необходими не повече от седем минути, за да усвои полезните съставки от нея. Напитката е полезна още за отслабване, помага на имунитета, ефикасна е при кашлица и хрема, почиства тялото от токсини.
Друг много добър помощник при запек е консумацията на ленено семе. Сложете две супени лъжици в една чаша вода и ги оставете да престоят една нощ. След това сложете съда на котлона и кипнете за две или три минути. После отдръпнете сместа от котлона и оставете да поизстине, а накрая прецеждате.
Изпийте за целия ден на малки глътки. Желателно е да пиете сместа преди храна. Според друга рецепта е достатъчно да се смеси една лъжица ленено брашно с чаша вода, да се сложи на котлона да заври и след това да се изпие, след като поизстине. Тази смес не се прецежда.