ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Хипертонията обича нетърпеливите

Хипертонията обича нетърпеливите

Нина НордНина Норд
Джедай
2k375
Гняв
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см-18%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
24.60 лв.
Виж ››

Хората, които постоянно изпитват чувство на тревога и хабят нерви, защото нямат търпение да чакат нещо важно за тях, са подложени на риск от хипертония.

Точно този тип хора са изложени и на други заболявания – сърдечно-съдови и психически. Често те страдат от голяма доза подозрителност.

За да се предпазим от хипертония, най-добре помагат фитнесът и здравословното хранене. Американски учени твърдят, че нормалното кръвно налягане може да се поддържа и без медикаменти.

Достатъчно е само да няма драстични разлики в теглото, да се правят физически упражнения и да се консумира храна, която не е много мазна и солена.

Плодове и зеленчуци са основен помощник в профилактиката на хипертонията. Много учени скептично се отнасят към препоръките на някои лекари към хипертониците да нормализират кръвното си с рибено масло. Според изследванията ефектът е доста незначителен.

Много опасна е белодробната хипертония, която според последните открития се предизвиква на генетично ниво. След изследване на семейства, чиито членове страдат от това заболяване, се оказало, че всички роднини на съпруга и съпругата са страдали от хипертония. Мутацията на гена, който предизвиква белодробната хипертония, е наследствена.

Стрес

Това откритие помага на учените, тъй като могат да прогнозират в кое семейство ще има проблем с кръвното налягане. Затова още от най-ранна детска възраст трябва да се взимат мерки и да се правят изследвания, за да няма проблеми човек, когато стане работоспособен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest