Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Мама готви най-добре: 3 идеи за детски яхнии

Мама готви най-добре: 3 идеи за детски яхнии

Детска яхния

Почти всяка майка предпочита да приготвя сама ястията на детето си, защото може сама да избере продуктите за него и отлично да знае какво ще съдържа то. Много често обаче се случва да не можем да се сетим какво да приготвим за нашето съкровище.

Ето защо тук ще Ви предложим 3 рецепти за детски яхнии, които можете да пробвате, като единственото нещо, с което трябва да внимавате, е да не прекалявате със солта:

Яхния от грах

Необходими продукти: 1 пакет замразен грах, 2 с. л. масло, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 домата, 2 ч. л. брашно, няколко стръка копър, 1 ч. л. червен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне: В маслото и малко вода задушаваме нарязаните на дребно лук и морков и малко след това прибавяме и граха заедно с червения пипер. Задушаваме на тих огън и слагаме нарязаните на кубчета обелени домати и размитото в студена вода брашно. Ако ястието стане прекалено гъсто, се добавя още вода, подправя се със сол и се вари на слаб огън до пълната готовност на продуктите. Когато яхнията бъде свалена от котлона, се подправя със ситно нарязания копър.

Яхния от леща

Яхния от леща

Необходими продукти: 350 г леща, 1 морков, 1 глава кромид лук, 2 домата, 3 с. л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 ч. л. брашно, щипка чубрица и щипка червен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне: Лещата се преглежда да няма в нея боклучета и се измива добре. В подходящ съд се слага зехтинът заедно с малко вода и ситно нарязаните морков и лук се задушават в тях. Добавя се още вода и лещата се слага да се вари на слаб огън. Когато видите, че всички продукти омекват, добавете настърганите домати, червения пипер, ситно нарязания чесън и размитото със студена вода брашно. Варете до пълна готовност на продуктите и накрая добавете останалите подправки.

Картофена яхния със зелен боб

Зелен боб с картофи

Необходими продукти: 300 г зелен боб, 4- 5 картофа, 1 глава кромид лук, 1 морков, бучка масло, 1 ч. л. червен пипер, 1 скилидка чесън, 2 домата, 1 с. л. брашно, няколко стръка копър, сол на вкус

Начин на приготвяне: Кипва се малко подсолена вода и в нея се слагат да се варят измитият и нарязан на ивички зелен боб и нарязаните на ситно морков и лук. Варят се на тих огън и ако е необходимо, се добавя още вода. Когато продуктите започнат да омекват, към тях се добавят нарязаните на кубчета картофи, червеният пипер и ситно нарязаната скилидка чесън. Накрая се добавят доматите, размитото с вода брашно, ситно нарязаният копър и яхнията се посолява на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest