Диети има безброй, както и правила за спазването им. Това, което обърква много хора обаче, е дали могат по време на спазването им да се изкушават от време на време и да си похапват по нещо сладко и дали то трябва да е приготвено с изкуствен подсладител, а не със захар, за да не се отрази това изкушение толкова на хранителния ни режим. Ето защо тук ще Ви разкрием кой е по-добрият вариант, когато се стигне до упоритата мисъл за сладкото - изкуственият подсладител или захарта?
- Важно е да се отбележи, че изкуствените подсладители не са създадени с идеята да намаляват теглото, а да заместят захарта, която е вредна за някои хора като например диабетиците. Изкуствените подсладители обаче изобщо нямат за цел стопяването на килограми;
- Голяма част от диетолозите смятат, че когато на човек много му се дояде нещо сладко, е добре да избере плод или натурален шоколад. Ако това обаче не задоволи желанието Ви за сладко, е по-добре да хапнете 1/2 ч. л. захар, отколкото да се доверите на изкуствените подсладители;
- Има диетолози, които са убедени, че е добре да се приемат по 20 г захар на ден, дори и да сте на диета. Причината за това се крие във факта, че обикновената захар много бързо снабдява човешкия организъм с енергия и потиска усещането за глад. Някои изследвания категорично доказват, че хора, които включват макар и в оскъдни количества захар в хранителния си режим, често отслабват много по-бързо и трайно от тези, които не хапват нищо сладко;
- При приема на сладки неща, независимо какви са те, е установено, че метаболизмът на човек се ускорява, като по този начин се изгарят повече калории. Това важи само за сладкиши, кексове и т. н., при които за приготвянето им е употребена обикновена захар. При тези, които се приготвят с изкуствени подсладители, е точно обратното - човешкият метаболизъм се забавя, което логично довежда до по-лесното и бързо натрупване на мазнини;
- Ако все пак Ви е препоръчано да използвате подсладител, е важно да знаете кои са естествени и кои изкуствени подсладители, както и кои са вредни за нашето здраве и кои не. Според последните проучвания трябва да забравите за подсладители като Аспартам, Сукралоза и Агава и да се доверите на така популярната Стевия. Можете също така да използвате суров мед и тръстикова меласа, но внимавайте много с калориите им.