ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Постът ни прави по-здрави

Постът ни прави по-здрави

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Пост
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

В православния календар има два големи християнски поста – на Коледа и Великденски пост. Те целят да прочистят организма и да го подготвят за предстоящата промяна в климата. Освен това ни карат да обърнем заслужено внимание на духовните и моралните си устои.

В миналото постите са се спазвали стриктно. Днес съвременните хора все по-рядко се обръщат към тази отколешна традиция. В повечето случаи причина за това става чистото незнание за това с каква цел се спазва тази практика.

Противно на всеобщото схващане, постът не е диета. Правилно спазени, постите са дори по-полезни от разделното хранене и глада. В тях основно място заемат плодовете и зеленчуците, които прочистват организма и го зареждат с витамини и минерали.

При постите основната идея е както ограничаването на храната, така и на земните удоволствия. Постите целят да поправят нарушената хармония, в която човек съществува. Чрез тях той намира път към духовното и изконните ценности, които е загърбил и се е отдал на плътските наслади. Постите са най-лесният метод да се ограничат, макар и минимално, нуждите на тялото в сравнение с тези на душата.

Християнските пости са няколко вида. Първите са много строги. При тях се яде само храна, лишена от мазнини. Вторите са обикновени, по време на които се позволява риба. По време на двата поста е напълно забранена консумацията на алкохол и подправки, възбуждащи апетита. Има още личен, групов и общоцърковен пост, пост при болест, при трудности и проблеми.

Зеленчуци

Според древните традиции по време на постите е добре да се залага на еднородни храни и огромни количества плодове и зеленчуци. Благодарение на съдържащата се в тях целулоза се разграждат токсините.

Спазването на постите подпомага работата на нервната, сърдечно-съдовата и ендикринната система. Тъй като се приемат доста по-безсолни храни, се подпомага работата на бъбреците и се намалява холестеролът. Логично от тялото се извеждат и всички животински белтъчини.

Духовната част на постите е също толкова важна, колкото и тази с ограничаването на храната. Освен тялото, е нужно да прочистим душата и мислите си. Откажете се от плътските удоволствия и правете добро. Вселената ще ви отвърне със същото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest