Във войната между вегетарианци и месоядни вегетарианците печелят точки за коефициент на интелигентност и емпатия. Това показва ново проучване, според което хората, отказали се от месото, са по-умни и съпричастни.
Изследването е подложило на серия когнитивни тестове група от вегетарианци и група от месоядни. Участниците в експеримента били на една и съща възраст – 42 години, а крайните тестовете показали, че хората, придържащи се към растителната диета, са по-интелигентни от техните връстници, консумиращи месо.
Жените, които се отказали от месото, са били със среден коефициент на интелигентност 108, а невегетариантките – със 100.7. При мъжете групата на месоядните е със среден коефициент на интелигентност – 101.1, а при вегетарианците IQ е 111.
Връзката между вегетарианството и по-високия коефициент на интелигентност е открита преди години и дори в науката е приета теорията Savanna-IQ Interaction Hypothesis, поддържана от Сатоши Каназава, според която вегетарианците са по-умната част на човечеството.
Теорията се основава на факта, че интелигентните хора могат да направят разумен избор от изобилието на храна, така че да консумират единственото питателени продукти. На питателна храна се спират предимно вегетарианците.
Проучвания от цял свят са показали, че хората, които се отказват от месото, показват по-високи нива не само на интелект, но и на емпатия. Те се отнасят по-хуманно към животните и са по-съпричастни.
Учените от Британския медицински журнал са установили, че спазващите вегетарианската диета засилват активността на мозъка.
Изследванията на университета Харвард са категорични, че вегетарианците могат да получат достатъчно протеини и от безмесни храни като боб, леща, ядки, семена, плодове и соеви продукти.
Проучването на Харвард е показало и че месоядните страдат по-често от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и рак.