Алтернативната медицина придобива все по-голяма популярност, а на пазара започват да се предлагат различни етерични масла с голям спектър на действие и приложение. Особено ценено е етеричното масло от бергамот, което е известно не само в ароматерапията и козметичната индустрия, но и във фармацията. Ето защо тук ще Ви запознаем защо и по какъв начин то е полезно за здравето ни:
- Бергамотът е ниско дръвче, което ражда ароматни плодове, носещи същото име. Те се обират през периода ноември-март и от тях чрез студено пресоване се получава етерично масло;
- Етеричното масло от бергамот се използва в кулинарията за подправяне на бонбони, сладкиши, ликьори, чайове (в така известният чай Ърл Грей също се добавя бергамот) и различни напитки. Самият плод има много кисел вкус и е ценен само заради полезните си свойства и нежния си цитрусов аромат;
- Етеричното масло от бергамот действа добре за профилактика и лечение на всякакви простудни състояния. То укрепва имунната система, понижава температурата и се препоръчва при болки в гърлото, ангина, настинка и грип;
- Много специалисти са на мнение, че етеричното масло от бергамот действа ефективно за решаване на проблеми с пикочно-половата система, каквито са циститът или различните вагинални течения. Предписва се и срещу глисти;
- Ако имате проблеми с храносмилателната система, отново се доверете на етеричното масло от бергамот. То повлиява добре метаболизма и съдейства за правилното функциониране на храносмилателния тракт;
- Етеричното масло от бергамот е основен компонент на много козметични продукти - кремове, балсами, сапуни и лосиони за лице, тъй като има подчертано антисептично и антибактериално действие. Подходящо е и за най-чувствителната кожа, тъй като се предписва дори за хора, страдащи от акне, херпеси, псориазис бавно зарастващи рани;
- В ароматерапията етерично масло от бергамот се използва при безсъние, депресия, стрес и чувство за тревожност;
- Етерично масло от бергамот се добавя към много парфюми заради нежния му цитрусов привкус, като според повечето статистики в близо половината дамски парфюми се усеща лекия нюанс на това безценно неядливо плодче.