ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Аутизмът при децата се отключва при стрес

Аутизмът при децата се отключва при стрес

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k447
Аутизъм
Електрическа пила за пети с ролки
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
Виж ››

Стресът води до редица здравословно неразположения. Той е особено опасен в крехка възраст и може да отключи аутизма у децата.

Аутизмът засяга все повече деца. Докато преди 20 години диагнозата бе поставяна на средно 10 000 деца, днес в повечето западни страни цифрата е нараснала на 150.

Децата, диагностицирани с аутизъм, през първата година се развиват нормално. Между втората и третата година обаче умственото им развитие се нарушава. Прясно заучените думи като мама и татко биват забравяни. Детето спира да разбира думите и изразите, с които се обръщат към него. То забравя и какво трябва да прави с играчките си. С времето малчуганът спира да разпознава родителите и близките си и не отговаря на името си. Започва и да проявява множество ненормални форми на поведение.

Аутизмът в своята същност засяга социалното взаимодействие на детето. Ако не се лекува в най-ранните му стадии, заболяването става част от живота на детето и семейството му до живот.

Симптомите на аутизма произтичат от пълната липса на интерес към останалите хора или при тоталното нежелание за приобщаване към външния свят. От изключителна важност е детето да бъде убедено да прекара повече време в интерактивния ни свят.

Децата с аутизъм потъват в собствения си свят и остават там в началото за няколко минути, след това за час, в последствие с дни, а накрая – завинаги. Именно заради това с децата с аутизъм трябва да се работи от възможно най-рано.

Делфинотерапия

Медиците са категорични, че силният стрес отключва аутизма. За да го подтикнете към подобрение, винаги подчертавайте постиженията и успехите му, дори и да са маловажни и незначителни. Това му вдъхва увереност. Водете разговорите си с него спокойно и сдържано. Забранени са думите Не и Не трябва.

Децата с аутизъм трябва да се движат по предварително съставен дневен режим. Всичко трябва да е по часове – хранене, учене на уроци и лягане – по едно и също време. Не трябва да се води на места с много хора. Измислете някакъв спорт или друго занимание, където детето да изразходва излишната енергия. Повечето деца с аутизъм са хиперактивни. Разходните на чист въздух са препоръчителни.

В последните години са открити още няколко успешни метода за борба с аутизма. Слушането на произведение на Моцарт са сред най-добрите терапевтични средства за лечение за болестта. Друг метод е т.нар. делфинотерапия. Контактът на деца с аутизъм и делфини дава уникални резултати в 97% от случаите. Като цяло всеки контакт на децата с животните е ползотворен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest