Учени създадоха нов вид синтетичен спирт, който позволява на любителите на чашката да се наслаждават на социалните ефекти на алкохола, но в същото време да пропуснат сутрешната доза махмурлук. Напитката, известна като алкосинт, има за цел според създателя ѝ професор Дейвид Нът да имитира положителните ефекти на алкохола, но не предизвиква сухота в устата, гадене и главоболие.
Преподаващият в Импириъл колидж в Лондон химик споделя, че вече има над 90 патентовани алкосинтни напитки. Две от тях дори в момента се тестват, за да бъдат пуснати на пазара. Ученият си е поставил за цел до 2050 година алкохолът да бъде вече само част от историята на човечеството, а всички да консумират алкосинт.
Новото съединение перфектно ще се съчетава в уискито и джина, но разликата в новите версии на тези спиртни напитки е, че докато получавате същото удоволствие от употребата им, вие няма да вредите на черния дроб и сърцето си, споделя още Нът.
До невероятно добре звучащото откритие професорът и неговият екип достигнали, след като изследвали няколко вида вещества, които действат на мозъка по сходен с алкохола начин, но без да му вредят. Така те изобретили алкосинта, който не е токсичен, но има същия ефект като две големи уискита, например. До пробива се е стигнало след големите открития за функционирането и реакциите на мозъка, направени в последните 5 години.
Създателите на алкосинта вярват, че той може да доведе до революция в общественото здраве, като облекчи бремето на алкохола върху стотици хиляди и подобри състоянието им. Алкохолът е третият най-рисков фактор за развитие на болести в световен мащаб след пушенето и затлъстяването.
Всеки иска да е здрав, но и да се забавлява. Смятам, че алкосинтът е именно това – здравословно удоволствие, което ще промени света и ще унищожи алкохола до 2050 година, казва още неговият създател проф. Нут.