Всеки е чувал, че шипките са изключително полезни и дори са си спечелили прозвището българското годжи бери. Само в 100 г шипкови плодчета се съдържат 2 500 мг витамин С. Но освен това малките плодчета са богати и на витамин К и витамин Р.
Счита се, че отварата от шипки може да излекува редица заболявания и е добре да се приема като профилактична мярка, за да се предпазим от тях.
И макар да знаем как се прави сладко или мармалад от шипки, надали сме запознати как се приготвят лечебни шипкови рецепти и как се прилагат. Ето защо в галерията горе ще Ви предложим рецепти с шипка за конкретни състояния, които може да облекчите с червените плодчета.
Вижте как да си направите суперполезен коктейл за имунната система - рецепта от изсушени шипки и горски плодове за подсилване на имунитета.