Коледното меню на поляците е най-здравословното. Празничните трапези на различните народи бяха сравнени и оценени от британска диетоложка.
Според диетоложката на второ място след поляците се нареждат австралийците и новозеландците. След тях са французите, а испанците и германците са равностойни, за което си делят четвъртото място. На пето и шесто място пък са британците американците.
Поляците определено има защо да са на първо място сред здравословните коледни менюта. На масата си в празничния ден те слагат шаран, борш и компот от сушени плодове. Тези храни са доста леки в сравнение с тези в другите страни и не натоварват стомаха.
В Австралия и Нова Зеландия храната на Коледа също е лека. В нея преобладават салатите и морската храна. Месото е студено, гарнирано с боровинков сос. За десерт там се сервира изобилие от плодове и торта Павлова.
Според ръководителката на проучването диетоложката Кристина Мерифийлд, това са единствените традиционни коледни трапези, които могат да се определят като здравословни. В средата на класацията попада френското коледно меню. В него има гъши дроб, петел, сирене, коледен сладкиш. Макар да има и салата, всички останали храни на трапезата на французите са тежки.
Най-нездравословно е менюто в Испания и Германия, с всички тежки меса, колбаси, картофи, сладкиши. При британците и американците единственото здравословно на масата е салатата, за разлика на основното - пуйка с картофи и сос.
Докато британците понякога залагат на печено прасенце, то американците предпочитат печено телешко или свинско. За десерт първите ядат калоричен коледен пудинг, а вторите – пай с тиква, пудинг със сливи или класическия коледен пудинг, който също е пълен с калории.
Диетоложката съветва на празниците да залагаме повече на зеленчуци и салати и по-малко на месо и пържени храни. Мазните и сладки храни трябва да се избягват отдалеч, а алкохолът трябва да е в умерени количества.
Доказано е, че той освен да носи калории, увеличава и гладът за калории. Ако има десерт, е добре от него да хапваме по много малко, а когато са налични плодове – да изберем тях.