Яденето на сушени плодове е един удобен начин да достигнете препоръчителния си дневен прием на плодове, който е 2 чаши за мъже и 1, 5 чаши за жени. Тъй като сушеният плод губи част от обема си по време на процеса на сушене, половин чаша сушени ябълки съответстват на 1 чаша нормални такива. Сушените ябълки са източник на множество хранителни вещества, полезни за здравето, и допринасят за здравословното хранене.
Фибри
Едно от основните предимства на сушените ябълки е тяхното съдържание на диетични фибри. Половин чаша сушени плодове съдържа 3, 7 грама диетични фибри. Ако следвате диетата от 2000 калории на ден, закуската представлява 13% от дневния ви прием на фибри или 18% от дневните ви доза от фибри, ако следвате диетата с 1500 калории на ден.
Фибрите ви помагат за нормалното действие на червата и безпроблемното изхождане - те се натрупват и омекотяват изпражненията ви, за да предотвратят запек. Освен това подпомагат храносмилането, предотвратявайки скокове на кръвната захар, които ви оставят уморени и гладни скоро след самото хранене. Тъй като фибрите са засищащи, сушените плодове са отличен избор за здравословна закуска. Какви са другите ползи от сушените ябълки?
Витамини
Сушените ябълки са също източник на витамини, които, както всички знаем, са от голяма полза за вашето здраве. Ябълките съдържат големи количества витамини С и А, две хранителни вещества, които поддържат кожата и костите ви силни и здрави. Те съдържат и няколко витамина от група В, които заедно поддържат метаболизма ви и подхранват черния дроб и кожата ви.
Според института Линус Паулинг половин чаша сушени ябълки съдържа приблизително 6% от дневния препоръчителен прием на витамин В-6 и 3% от дневния прием на витамин В5. И двата витамина помагат за създаването на невротрансмитери, които представляват химикали, необходими за мозъчната функция.
Минерали
Сушените ябълки също съдържат минерали. Според института Линус Полинг всяка половин чаша съдържа 4% от всекидневния препоръчителен прием на калий - минерал, който е от съществено значение за правилното функциониране на нервите и мозъка. Сушените ябълки също съдържат и малко количество желязо - 8% от препоръчителния дневен прием за мъже или 3% за жените, твърдят от института Линус Полинг.
Тялото използва това желязо за създаване на нови червени кръвни телца, така че тъканите ви да могат да получат свеж запас от кислород от кръвния поток. Яденето на сушени ябълки осигурява и малки количества други минерали, включително мед, манган и селен.
Съвети за готвене на сушени ябълки
Сушените ябълки са полезни в кухнята, придавайки аромат на редица ястия. Затоплете нарязани сушени ябълки на котлон заедно със сушени червени боровинки, ябълков сайдер и канела, за да си направите сладка подправка, която ще се съчетава прекрасно с крехко свинско филе или пилешки гърди.
Друга опция е да добавите шепа сушени ябълки към овесена каша сутрин, след това да поръсите отгоре с нарязани бадеми и канела. Това би била една здравословна алтернатива вместо предварително опакованата ябълково-канелена овесена каша. И накрая, опитайте се да смесите сушени ябълки с няколко вида ядки и семена, за да си приготвите домашна смес, която да ви поддържа сити, когато сте в движение.