Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да приемате критиката като интелигентен човек

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
3 от 5 Снимки

3. Не се мъчете да доказвате правотата си


Това не означава автоматично да приемете чуждата гледна точка, но да се защитавате, когато отсрещния човек се опитва да развие уменията ви, е безсмислено. Ако хората около вас непрекъснато ви повтарят една и съща забележка, вместо непрекъснато да спорите с тях, може да приемете, че са прави;

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малко интелигентни хора могат да кажат, че обръщат внимание на забележките, които околните им правят.

Джъстин споделя как веднъж направил забележка на свой колега и в отговор получил Знаеш ли, ти си от типа мениджъри, които всички мразим.

Хората не обичат критиката и това е всеизвестно. Човешката природа е конструирана така, че да се чувстваме приятно, когато сме прави, и да се чувстваме зле, когато грешим.

Спонтанно избираме приятели, които споделят интересите и вижданията ни, но истината е, че към прогрес могат да ни водят само хора, които ни се противопоставят.

Именно тези хора имат куража да посочат вашите най-големи слабости и недостатъци, върху които, ако не работите, ще останете на едно и също място и цял живот ще се чудите защо се сблъсквате с едни и същи проблеми.

Емоционалната интелигентност е много полезно умение, което ще ни помогне да приемем градивната критика. Емоционално интелигентните хора разпознават и тълкуват емоциите, които се появяват в различните ситуации, и използват тази информация.

Естествено, не бива да обръщате внимание на критика, която е базирана на лъжи и има за цел да срине самоуважението ви. Вслушвайте се само в забележки /виж галерията/, от които може да си вземете поуки и да напредвате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати