Любителите на зарзавата са изложени на по-малко стрес от хората, които пренебрегват зеленчуците. До това интересно заключение достигнаха австралийски изследователи, анализирали подробно живота на двете групи.
Според учените при почитателите, приемащи три-четири порции растителната храна дневно, опасността от стрес намалява с дванадесет процента в сравнение с тези, които похапват по-малко зеленийки. Ако пък се приемат двойно повече зеленчуци, рискът намалява още повече.
Специалистите са на мнение, че този ефект е особено осезаем при дамите, тъй като при тях само след три-четири порции зеленчуци напрежението намалява с цели осемнадесет процента.
За целите на своето проучване изследователите от Сидни са проучили живота на шестдесет хиляди дами от Австралия на възраст над 45 години. Те анализирали какво количество плодове и зеленчуци консумират за период от няколко години, а също факторите, причиняващи им стрес. Така и стигнали до интересните изводи.
Трябва да отбележим обаче, че зеленчуците превъзхождат плодовете в това отношение, категорични са учените.
Това не са първите подобни данни. По-стари проучвания са показвали, че зеленолистните зеленчуци помагат при депресивни състояние и стрес.
Според други изследвания пък хората, които се хранят с повече зарзават, живеят по-дълго, имат по-младежки вид и са по-жизнени. Учените дори са изказвали твърдения, че вегетарианците са по-здрави и по-потентни.