Антиоксидантите в червеното вино са полезни освен за здравето на сърцето и за здравето на зъбите. Това доказаха група от испански учени към института по изследване на храните в Мадрид.
Антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, причиняващи кариес, зъбен камък и пародонтит. Нужна е само една чаша на ден, за да намалите опасните бактерии, развалящи зъбите и венците.
Ако тези бактерии навлязат в кръвта, може да предизвикат сърдечни заболявания. Затова лекарите твърдят, че за здраво сърце е необходимо да поддържаме и здрави зъби.
Анализът на учените в Мадрид е доказал ефекта на полифенола в червеното вино. Оказва се, че полифенолът е най-добрата природна съставка, която ще предпазва зъбите и венците ви, понеже защитава от появата на кухини.
Кухините, възпалението на венците и загубата на зъби засягат около 60% от населението на света.
Проблемите започват, когато някои от бактериите в устата се съберат заедно и образуват биофилми, които трудно могат да бъдат премахнати. Образува се плака, произвежда се киселина и започва процес от разваляне на зъбите.
Пиенето на червено вино обаче забавя растежа на бактериите и така предотвратяват образуването на дупки по зъбите.
Учените казват също, че бъдеще може да се разработят продукти като паста за зъби и вода за уста на базата на полифенол, които ще се борят с бактериите, причиняващи кариес, зъбен камък и парадонтит.