ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми на йоден дефицит

Симптоми на йоден дефицит

Йоден дефицит
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Някои групи хора са изложени на по-висок риск от йоден дефицит, отколкото други. Ето как да забележите червените флагове на това състояние.

Когато стане въпрос за йод (химическият елемент, който помага на тялото Ви да произвежда хормони на щитовидната жлеза и да регулира енергията), най-вероятно го свързвате със сол. Това е така, защото през 20-те години на 20-ти век изследователите са открили, че хора в определени райони на страната са развивали бъбреци или разширени щитовидни жлези поради йоден дефицит.

Жените, които са бременни или кърмят, са изложени на висок риск от йоден дефицит, защото има нараснала нужда от йод за развитието на щитовидната жлеза на бебето. И тъй като йодът се среща в храни като млякото, морските дарове, хляба и яйцата, други високорискови групи включват веганите, вегетарианците и тези, които не ядат млечни продукти или хляб.

Йодният дефицит трудно се диагностицира, но това не означава, че не можете да забележите предупредителните признаци за липса на йод в тялото ви и как да се уверите, че сте приели достатъчно от елемента. Ето какво трябва да знаете:

1. Признаците на йоден дефицит

Симптомите обикновено се появяват само когато йодният дефицит е тежък, което е рядко. Въпреки че има тест за йоден дефицит (анализ на урината), има огромни разлики в йодните нива всеки ден и дори час до час, така че наистина се нуждаете от поне 10 или 12 теста за един човек, за да знаете какъв е статутът на човека.

А) Гуша – разширена щитовидна жлеза

щитовидна жлеза

Когато Вшият йоден прием спадне по 100 микрограма (mcg) на ден, тялото Ви започва да изпомпва повече от тироидния хормон, наречен TSH. Това може да доведе до разширена щитовидна жлеза (известна още като гуша), която е най-честият симптом на йоден дефицит.

Гушата може да се прояви като бучка в предната част на врата. Ако имате гадене, може да почувствате задушаване или да имате затруднения при преглъщане или дишане.

Б) Хипотиреоидизъм – недостатъчна активност на щитовидната жлеза

Ако Вашият йоден прием спадне под 10 / 20 мкг на ден, може да се появи хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза (което означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно определени хормони). Симптомите могат да включват умора, повишаване на теглото, загуба на коса, суха коса, суха кожа, запек, студена непоносимост, пухкаво лице, дрезгавост, мускулна слабост / болки, депресия, загуба на паметта и др.

Пациентите с хипотиреоидизъм обикновено имат поне два или три симптома. Само забележете, че тези симптоми могат да се дължат на няколко други здравословни състояния или дори на лекарства, които може да сте приемали, така че най-добре медицинско лице да провери и да определи корена на проблема.

В) Усложнения при бременност или въпроси, свързани с развитието на детето

Бременност

Дефицитът на йод е свързан с безплодие, спонтанен аборт, преждевременно раждане, мъртво раждане и вродени аномалии.

Кърмачета и деца, чиито майки са били с недостатъчен йод по време на бременност или кърмене, могат да получат по-нисък интелигентен процент, умствена изостаналост, забавен растеж или проблеми с говора и слуха. Лекият до умерен йоден дефицит също е свързан с по-високия риск от ADHD при децата (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието).

2. Как да получите достатъчно йод

Учените са установили, че средната концентрация на йод в урината при възрастни е 144 мкг/литър, а за бременни жени - 129 мкг/литър, което означава, че повечето възрастни са в поносимите граници, докато бременните жени са склонни да получат недостатъчно количество. Най-добрият начин да се предотврати недостигът на йод, е да се уверите, че достигате тези препоръчани количества:

• Възрастни мъже и жени: 150 мкг;

• Бременни жени: 220 мкг;

• Кърмещи жени: 290 мкг.

Под тези количества не бива да се пада, а също така над тези количества може да доведе до хипертиреоидизъм (известен още като свръхактивна щитовидна жлеза) и други проблеми. Тъй като няма надежден тест за йоден дефицит, най-доброто, което можете да направите, е да предотвратите появата му на първо място.

Първо, уверете се, че купувате и ядете сол, която е йодирана. Когато солта е йодирана, трябва да го пише на опаковката. Внимавайте! Tака наречената морска сол, както и солта, намираща се в преработените храни, по принцип не е йодирана!

Можете да промените диетата си, така че да включвате и повече богати на йод храни. Естествените източници на йод включват всичко, което живее и расте в солената вода, като миди, омари, стриди или сардини.

Морски дарове
Снимка: Yordanka Kovacheva

1/3 от 1 ч.л. йодирана сол ще ви донесе 150 микрограма йод.

Ако сте бременна или кърмите, асоциацията за щитовидната жлеза препоръчва да вземете пренатален витамин който съдържа 150 мкг йод. В случай че не сте бременна и не сте на ограничена диета, добавките обикновено не се препоръчват.

И ако сте вегани или вегетарианци или ако не ядете млечни продукти или хляб, говорете с вашия лекар дали е добра идея да вземете йодна добавка, тъй като тя може да взаимодейства негативно с лекарства (в случай че приемате такива).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest