ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преодолеем загубата на дете?

Как да преодолеем загубата на дете?

Загубата на дете няма как да бъде напълно преодоляна
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Загубата на дете е най-опустошителното състояние. Вие скърбите за загубата на своя живот, потенциал и бъдеще. Животът ви се променя завинаги. Въпреки че нищо не може да запълни празнотата в сърцето и ума ви, ето някои съвети, които биха могли да ви помогнат за справяне със загубата на дете.

На първо време приемете всички чувства и емоции, за да може да продължите напред. Възможно е да изпитвате силен гняв, вина, отричане, скръб или панически страх, всички от които са нормални за един опечален родител. Ако ви се плаче, просто го направете.

Но не дръжте емоцията в себе си, за да не стане по-зле. Разбира се, никога няма да успеете напълно да преодолеете загубата на дете, но ще можете да изградите силата, за да се справите със смъртта на детето си. Не обвинявайте половинката си, ако не изразява скръбта си по начина, по който го правите вие.

Всеки изживява смъртта по различен начин, в зависимост от личността и житейските обстоятелства. По време на траурния процес много хора могат изпитват състояние на изтръпване. Това е начинът на тялото да се защити от преобладаващите емоции, но с течение на времето чувствата и връзките ще се възстановят.

Помислете дали да не се върнете отново в службата. Някои родители смятат, че тази идея е абсурдна, докато други предпочитат да се хвърлят в ежедневната дейност и предизвикателствата на деня, за да забравят за малко тъгата си.

Намерете утеха в религията при загубата на дете

Обърнете се към религията си, ако можете. Ако откриете утеха в убежденията, ученията и ритуалите на вашата вяра, обърнете се към тях сега за утеха след загубата на дете.

Бъдете внимателни с импулсивното вземане на важни и ежедневни решения. Не променяйте живота си значително. Изчакайте, докато мъглата се вдигне, и ясно ще видите наличните опции. Фразата Времето лекува всички рани може да звучи като безсмислено клише, но истината е, че ще се възстановите от загубата във времето.

Първоначално спомените ще ви измъчват постоянно, но в един момент това ще се промени и ще искате ги да запазите.

Смъртта на дете оказва крайно въздействие върху тялото. Науката е показала, че загуба от тази величина е подобна на голяма физическа травма, така че абсолютно се нуждаете от почивка.

Опитайте се да спите. Ако ви е трудно, си вземете топла вана, пийте билков чай или правете упражнения за релаксация – те ще ви помогнат да се отпуснете за лека нощ. Не забравяйте и да се храните.

Трудно е да се справяте с отрицателните емоции и ежедневните дейности, когато сте физически слаби. За това направете всичко възможно, за да хапвате по малко всеки ден, за да поддържате силата си. Опитайте се да пиете най-малко осем чаши вода на ден. Дехидратацията допълнително ще ви изтощи. Избягвайте алкохола и наркотиците.

Стойте далеч от алкохола, ако се опитвате да преодолеете загуба

Разбираемо е да се опитвате да изтриете от паметта си ужаса, но прекомерната им употреба може да влоши депресията и да създаде съвсем нов набор от проблеми, с които да се справите.

Почитайте паметта на детето си. В момент, който ви се струва подходящ, поканете приятели и близки на парти или вечеря в чест на детето си. Направете това събиране за споделяне на добрите спомени, които всеки има. Събирането може да бъде в дома ви или да изберете място, което обича вашето дете - парк, детска площадка или читалище.

Можете да си направите лексикон, в който да съберете снимки на вашето дете, произведения на изкуството, картички, спомени и ги организирайте в албум. Разлиствайки го, ще можете отново да съпреживеете моментите заедно. Станете активист или направете дарение в името на вашето дете. Палете свещичка и се молете!

За по-лесното преодоляване на загубата на дете може да ви помогне терапевт или включването в група за самопомощ или онлайн форуми, посветени на подкрепата на хората, живеещи със загуба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest