Все по-разпространени и популярни стават суровите рибни продукти, най-популярен сред които е суши.
Това, което обаче не знаем, но със сигурност трябва да запечатаме ясно в съзнанието си, е че суровите рибни продукти (без никакви изключения) и пушената риба са опасни за здравето ни и консумацията им задължително трябва да се отбягва.
Това е така, тъй като суровото месо по правило е идеалното място за оцеляване на бактерии, хранещи се със сурова плът и причиняващи хранителнo натравянe, холера и други опасни за здравето ни болести. Бактериите от тези групи се унищожават единствено и само тогава, когато месото премине термична обработка.
Защо са опасни суровите рибни продукти?
• Върху суровото месо се намират изключително много бактерии, които причиняват натравяне на кръвта и холера. Наличието на тези бактерии не може да се види с просто око, нито да се усети по мирис;
• Прекалено голямата консумация на сурова риба може да повиши риска от попадане на живак в организма ви;
• Суровите рибни продукти могат да предизвикват алергични реакции.
Симптомите при хранително натравяне или алергична реакция от сурови рибни продукти:
• Повръщане, гадене;
• Масивен обрив по тялото;
• Силни коремни болки;
• Задух;
Тези симптоми се появяват до 1-2 дена от консумацията на продукта.
Както вече разбрахте, макар да се променят естествените вкусови качества на продуктите, унищожаването на вредните бактерии в суровите рибни продукти става с термично обработване - печене, пържене или варене. И това дали ще изберете здравето на семейството ви, както и на самите вас, или вредните бактерии, е въпрос на личен избор.
Ако обаче сте от тези, които поставят на първо място естествения вкус, следвайте тези съвети:
• Посещавайте места за хранене, които са ви добре познати или поне имат голям брой положителни отзиви от клиенти;
• Информирайте се за произхода на дадената сурова риба, датата на доставка и начина ѝ на съхраняване;
• Дори и най-малкото съмнение трябва да ви насочи към готвената част на менюто.