Масло от нероли - ползи и приложение

Нероли

За разлика от някои етерични масла като маслото от лавандула или масло от мента, има и такива, които възприемаме като прекалено екзотични, защото просто не сме запознати с ползите и приложението им.

Като маслото от нероли, което макар и да ни е попадало в полезрението, изобщо не знаем за какво би ни послужило. Особено ако погледът ни се е спрял и на цената му, която не е особено приятна.

Но повярвайте - има причина то да е скъпо, както и има куп причини да се сдобиете с него. Ето какви са ползите и приложенията на маслото от нероли.

Маслото от нероли се добива от цветчетата на цитрусово растение, познато на ботаниците като Citrus aurantium. Кръстено е нероли, защото носи името на графинята на Нероли, Централна Италия, която го е използвала като парфюм. Което вероятно ви навежда на мисълта, че то има много приятен аромат. Да, много приятен и доста силен, което е и причината нероли да се използва и в парфюмерийната индустрия.

Но вероятно най-разпространено е маслото от нероли в ароматерапията, както и като средство за масаж. То има подчертано релаксиращ ефект, както върху ума, така и върху тялото. Помага при главоболие, безсъние, усещане за тревожност, стрес и депресия. Или казано иначе - то може да замести т.нар. розови хапчета, за чиито странични действия е изписано вече много.

Масло от нероли

Маслото от нероли помага на храносмилателната система и е ефективно срещу колит и диария. Има успокояващо действие дори и по време на болезнена менструация.

Няма странични действия, но заради силния си отпускащ ефект е добре да го използвате по-внимателно, защото няма да ви е добър съюзник, ако ви се налага да решавате въпроси, изискващи силна концентрация. Все пак неговата роля е да ви отпусне.

Можете да нанасяте масло от нероли не само за да усетите ефекта върху нервната си система, но и за да видите подмладяващия ефект, който би имал върху кожата ви. Употребява се и за изглаждане на следи от стрии и заличаване на белези.

А защо е скъпо? Защото за направата само на 1 л масло от нероли са необходими около 1 000 кг цветчета от цитрусовото растение. Но вече би трябвало да сме ви убедили, че си струва да разполагате с него. Върши истински чудеса!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати