Акне през пубертета - грижи и средства за справяне

Акне през пубертета - грижи и средства за справяне

Акнето обикновено се появява през пубертета, защото тялото започва рязко увеличава производството на хормони, особено на андроген. Андрогенът стимулира производството на т.нар. себум. Той, смесен с мъртвите кожни клетки, предизвиква възпаления на кожата, които се преобразуват в акне.

Преди да предприемете каквото и да било лечение на акнето е нужно да знаете с каква степен си имате работа. Трябва да се настроите, че лечението отнема време и търпение. Също така не бива да цедите пъпките, трябва да избягвате лазерни епилации, ексфолиране и други подобни, защото това може само да доведе до още по-сериозно раздразнение на кожата.

Общи съвети за контролиране на акнето

Борба с акне

- Мийте лицето си два пъти на ден. Използвайте подходящ продукт и хладка вода. Студената или горещата вода може да повлияят негативно на кожата, да я изсушат или омазнят допълнително;

- Не стискайте пъпките си. Това може само да влоши положението;

- Ако носите очила, почиствайте ги поне веднъж на ден;

- Поддържайте косата си чиста;

- Избягвайте продължително излагане на слънце. Използвайте подходящ продукт за предпазване на кожата;

- За момчетата: ако бръснете лицето си, бъдете внимателни. Използвайте подходящ продукт и хладка или топла вода. Бръснарското ножче трябва да е чисто и ново всеки път, за да не разнася бактерии;

- Ако живеете в горещ и влажен климат, трябва да вземате още повече предпази мерки срещу акнето в пубертета. Горещината и влагата могат да повлияят негативно на вашия кожен проблем;

- Избягвайте грима. Ако все пак се налага да използвате, вземете такъв на немазна основа. Същото се отнася и за продуктите, които използвате за коса. Те не трябва да омазняват допълнително.

Лека степен на акне

Грижа за кожата при акне

За такъв тип акне може да използвате различни продукти, които се продават в аптеките и дрогериите. Те убиват бактериите и забавят образуването на андроген. Прилагането им трябва да е редовно и продължително.

В същото време обаче те доста често изсушават кожата. Ако забележите, че вашата е суха и раздразнена, най-добре е да използвате и някакъв лек хидратиращ крем за лице.

Лечението на акне повлиява на кожата най-добре през нощта, така че използвайте и продукти, предназначени за нощно лечение.

Ако продуктите не ви влияят и не виждате подобрение, най-добре е да се обърнете към дерматолог.

Средна степен на акне

Опитайте първо стъпките, описани по-горе за леката степен на акне. Ако това не ви помогне, свържете се с дерматолог.

Възможните начини, които един такъв лекар може да препоръча, включват различни варианти. Така например може да ви предпише използването на някои специални кремове или гелове за справяне с акнето в продължителен период от време. Също така може да се наложи и прием на леки антибиотични средства - външно или вътрешно.

Тежка форма на акне

Такава форма се лекува задължително от лекар-дерматолог. Той не само ще назначи най-правилното лечение, но и ще ви предложи начини за намаляване на белезите, които акнето може да остави. В някои случаи може да се наложи и консултация с пластичен хирург.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати