Правилно миене на косата

Правилно миене на косата

От това дали миете косата си правилно зависи не само добрият й външен вид, но също така и бързият й растеж. Преди да измиете косата си, задължително я срешете.

Благодарение на разресването ще се отделят от кожата на главата люспите на мъртвите клетки и по този начин задачата на шампоана ще е доста облекчена. По този начин миенето е много по-ефективно и косата изглежда по-лъскава.

Температурата на водата не трябва да е много висока. Най-добрата температура за измиване на косата е 37 градуса. Прекалено топлата вода увеличава дейността на мастните жлези, които продължават да работят усилено и след измиването на косата.

Повечето хора предпочитат да мият косата си под душа. Твърдата вода не действа добре на косата, тъй като съдържащите се в нея соли на калций, магнезий и желязо оказват разрушаващо въздействие върху косъма.

Правилно миене на косата

Затова честото, всекидневно или през ден миене на косата с твърда вода е опасно заради негативното въздействие на веществата в твърдата вода.

Идеален вариант е да измивате косата си с дъждовна вода или с дестилирана вода. Съществува и възможността да омекотите водата от чешмата. За тази цел служи содата за хляб – достатъчни са 2 супени лъжици за 5 литра вода. Друг вариант е преварената вода.

Преди да измиете косата си, пригответе специална вода за изплакване с оцет или лимон за блясък. На литър вода се добавят 2 чаени лъжички оцет или сок от лимон. Водата за изплакване трябва да е студена, това допълнително ще разкраси косата ви.

Косата се измива с кръгови движения, много внимателно, като се използват само възглавничките на пръстите и се избягва одраскването на кожата на главата с нокти. Даже миниатюрната раничка дава възможност на бактериите да попаднат в организма ви.

Не превръщайте шампоана в пяна върху косата си, а в дланите си. След това добре изплакнете косата, докато не започне да скърца. Не се препоръчва да миете косата си вечер, тъй като през нощта от търкането във възглавницата се получава омазняване на кожата на главата, а в средата на деня косата ви ще изглежда мазна, ако сте свикнали да я подлагате на всекидневно миене.

Леко масажирайте главата, докато втривате шампоана в нея. Изплакнете много добре, за изплакване отива тройно повече време, отколкото за сапунисване на главата.

Виж повече

Рейтинг

5 8
4 3
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
ДАРИНА
ДАРИНА
07.12.2015 20:24
Тази информация е стара ! Сега има разработени шампоани за честа употреба!!!!!!!!
0
0
Полина
Полина
07.05.2015 21:48
Искам да питам, нали пише, че е вредно косата да се мие всекидневно ... това за миене с шампоан ли се отнася или само с вода, тоест има ли проблем да си я мием всеки ден само с вода???
1
0
kika
kika
26.08.2015 21:47
ami hlora........ nali zatova prevarqvame i vodata stava meka
0
0
Магдалена
Магдалена
04.02.2015 22:07
С какво преваряването на водата решава проблема "твърда вода"?
3
0
илияна
илияна
28.07.2014 10:16
моята коса е мазна в корените и суха в краищата.освен това имам и петна по главата наречено още алопеция ареата.вече никакъв шампоан не ми помага и сега ползвам най обикновен бебешки шампоан крякря.незнам вече какво да правя и с какво да си мия косата моля за помощ
3
1
Снежана
Снежана
13.04.2015 22:02
Пиши ми за да ти кажа как аз се справих с алопецията.
0
0
диди
диди
12.04.2014 00:35
за тези които не могат да разрешат косите си за си купят четка тензъл тийгър и няма да имат повече проблеми
на моите 2 деца съм им купила и те не се разделят с тях невероятно ефективни са
1
0
Юлияна
Юлияна
30.11.2013 20:16
Всички съвети са много правилни и точни,а простомера чупят тези,които изобщо не полагат грижа за косата си и не са чували за такива!
10
2