Как се променя кожата с остаряването

Остаряване

Кожата ни пряко се влияе от множество фактори, основен от които е времето. Нейната еластичност, хидратираност и здраве са пряко зависими от възрастта ни.

Видът на кожата ни зависи най-вече от естрогена, колагена и хиалуроновата киселина. Те я изграждат, придават ѝ сияен вид, задържат водните молекули и потискат дейността на мастните жлези и отделянето на себум. Техните нива обаче се променят с годините и водят до различни изменения. Ето как:

20 години. В този период нивата на естроген са най-високи. Кожата е с ярък и бистър тен, тонизирана и свежа. При някои жени хормоналните изменения в този период водят до по-силно омазняване на кожата и поява на петна и акне. Завишеното омазняване води до опасност от възпаления.

30 години. От тази възраст насетне нивата на естроген започват да намаляват. Това пряко се отразява на отделяното количество колаген, еластин и хиалуронова киселина. Kлетките се обновяват по-трудно, което забавя възстановяването на възпаленията. Възможността от поява на пъпки все още е налице.

През този период всяка жена трябва да започне да подпомага синтеза на колаген. Това става с използване на подходящ нощен крем с витамин А.

40 години. В тази възраст започва да личи постепенната загуба на костна плътност. Кожата става по-суха, започва да увисва, а вдлъбнатините под очите се задълбочават. Това придава на лицето по-отпуснат и унил вид. Кожата започва да потъмнява и изтънява, като по този начин все по-ясно си личат веничките и капилярите.

Бръчки

От 40-те години натам използването на козметични продукти за поддържане здравия вид на кожата на лицето става задължителен. Хидратиращият крем, ежедневното почистване, кремът около очите и този със слънцезащитен фактор, са неделима част от ежедневието.

50 години. След тази възраст в женското тяло доминиращ става тестостеронът. Производството на естоген намалява до спиране през менопаузата. Кожата става изключително уязвима на външните фактори.

Всички тенденции от 40-тата годишнина се задълбочават. През първите 5 години на менопаузата се губи 1/3 от колагена. Бръчките стават все по-дълбоки, а кожата става още по-податлива на възпаления.

Препоръчително оттук нататък е по-прецизното предпазване на кожата. Използваните кремове трябва да са дълбоко хидратиращи, с хиалуронова киселина. Препоръчителни са и тези със серемиди за нейна защита и ниацинамид за редуциране на зачервяванията.

Фактори като добрият и здрав сън, както и поддържането на оптимално тегло и хормоналното равновесие, също влияят благоприятно. Къпането трябва да е предимно с хладка вода.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати