ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Кои храни причиняват акне?

Кои храни причиняват акне?

акне

Определени хранителни навици, високи нива на стрес и излагане на замърсяване са сред най-големите фактори, свързани с акнето, твърдят изследователите.

Ново изследване на Европейската академия по дерматология и венерология направи такова заключение след проучване сред повече от 6 700 души от шест държави в Европа. Анализът показа, че много повече хора с акне консумират млечни продукти всеки ден, отколкото тези без акне – 48. 2% срещу 38. 8%.

Същото се отнася и за хората, които пият често сладки газирани безалкохолни напитки, сокове или сиропи (35.6% срещу 31%), ядат бонбони и шоколад (37% срещу 27, 8%), както и други сладкиши (29. 7% срещу 19. 1%).

Проучването установи също, че 11% от страдащите от акне консумират суроватъчни протеини в сравнение със 7% от тези без акне. 11. 9% от страдащите от акне използват анаболни стероиди срещу 3. 2% от останалите. Излагането на замърсяване и стрес също е по-често срещано сред хората с акне.

Резултатите показват връзка на изброените фактори с акнето, но не и причината защо тези продукти имат подобно влияние. Проучването бе представено на годишната среща на Европейската академия по дерматология и венерология в Мадрид.

млечните продукти причиняват акне

Водещият автор д-р Брижит Дрено, ръководител на катедрата по дерматология в Университетската болница в Нант във Франция, отбеляза, че акнето е една от най-честите причини хората да отиват при дерматолог.

Тежестта и реакцията към лечението може да бъдат повлияни от вътрешни и външни фактори, които ние наричаме експозиция, казва Дрено. За първи път това проучване ни позволява да идентифицираме най-важните фактори на експозицията, свързани с акнето, от честен разговор с пациента преди всяко предписание за лечение, добавя тя.

Предишни изследвания сочат, че употребата на тютюн е причинител на акне, но това проучване не ги свързва тютюна. Акнето засяга около един на всеки 10 души по света и около 40% от възрастните жени.

Разбирането, идентифицирането и намаляването на въздействието на експозицията е важно за адекватното управление на заболяването, тъй като може да повлияе върху хода и тежестта на акнето, както и върху ефикасността на лечението, добавя в заключение Дрено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати