От тефтерите на баба: Най-ефикасните билки срещу вируси

Билки срещу вируси

В търсене на идеалното лекарство за профилактика на сезонни заболявания като грип и настинки, се изследват множество продукти с надеждата да се намерим чудо-лек. Но факт е, че най-необходимото, както винаги, е под краката ни или на рафта в супермаркета. Представяме ви 5 билки срещу вируси, които повишават имунитета.

Градински чай

Един от най-удобните начини за консумация на пресен градински чай, а не неговото масло или екстракт, е под формата на чай. Отварата от градински чай е ефективна за облекчаване на болки в гърлото и облекчава болезнените спазми в червата, а също допринася за активизиране на ума и подобрена памет. Растението е и естествен антисептик с високо съдържание на витамини К, С и А. Градинският чай е забележителен със своя вискозитет и лека горчивина. Противопоказен е при бронхиална астма, суха кашлица, заболявания на бъбреците и черния дроб. Градинският чай е по-добре да се избягва по време на бременност и кърмене.

Розмарин

Розмарин против вируси

В допълнение към противовъзпалителния си ефект, антибактериалните и противогъбични свойства, витамини С и А, розмаринът има и още едно вкусно свойство - понижаване на температурата и успокояване на треската в началните етапи на обикновената настинка. Най-добрият начин за бързо и ефективно получаване на всичко добро от розмарина е да си направите чай с него.

Мента

Ментата е една от онези билки, които се асоциират с прекрасния си аромат, свеж дъх и дори естетически вид. Чаят от мента преди лягане е прекрасен ритуал за тези, които обичат успокояващите и освежаващи свойства на ментата. Но ментата помага при лошо храносмилане, настинки, грип, треска, главоболие и хрема, против вируси. Благодарение на охлаждащите си свойства, ментата помага да отворите порите в тялото, за да отделите излишната топлина, когато имате температура.

Мащерка

Мащерката помага против брохит и вируси

Изглежда, че мащерката е създадена, за да облекчи най-страшните мъки при ангина. Особено, ако на езика се натрупва бяла плака, слуз в белите дробове и всичко това се съпътства от кашлица. Чаят от мащерка също ще помогне за облекчаване на симптомите по време на грип: главоболие, спазми, болки в тялото. Използването на мащерка за профилактика на други респираторни заболявания също е доказано - антибактериалните и противовъзпалителни свойства са в списъка с предимствата на растението.

Магданоз

Магданозът няма някакви специални свойства в борбата с вирусите, настинките и грипните симптоми, но със сигурност има положителен ефект върху тялото. Той е полезен за отделителната система, в резултат на което се намалява застоя в храносмилането, подуването на корема и здравословния апетит. Магданозът е отличен източник на фолиева киселина и витамин К1, необходими за здравето на сърцето. Магданозът също е богат на антиоксиданти и помага за намаляване на системните възпаления в организма. Съвет: яжте магданоз с чесън - докато първият укрепва имунната система, вторият освежава дъха.

Това бяха билки и чайове срещу вируси и настинки от тефетерите на баба. Възползвайте се от тяхната мощ и бъдете здрави!

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати