Важни факти за вирусите, които трябва да знаете

Важни факти за вирусите, които трябва да знаете

Вирусите са на всякъде около нас и съществуват откакто свят светува. Те са с много малки размери, проста структура и могат да се видят само с помощта на микроскоп.

Големината им е колкото е големината на най-малката бактерия. Те не се смятат за живи организми, защото не могат да живеят и да се размножават самостоятелно. За тази цел им е необходима клетка наречена гостоприемник.

Вирусите атакуват клетките и вземат контрола над тях, като използват ресурсите им, за да създадат нови такива.

Програмират клетките да станат като фабрика за производство на вируси и по този начин стават причина за различни болести при хора животни и растения.

Притежават различна форма - сферична, пръчковидна, многостенна призма и др. Тези дребни терористи носят в себе си малко количество нуклеинова киселина (или дезоксирибонуклеинова киселина - ДНК, или рибонуклеинова- РНК, но не и двете заедно).

В зависимост от това, вирусите се делят най-общо на РНК-вируси и ДНК-вируси.

Много често вирусите се бъркат с бактериите, защото инфектират клетките и разболяват организма.

Факти за вирусите

За разлика от вирусите, бактериите се много малки едноклетъчни, живи организми, които не се нуждаят от гостоприемник за да живеят, да се размножават и разпространяват.

По тази причина болестите, които те причиняват, се лекуват по различен начин. Ако една бактериална инфекция може да бъде излекувана със антибиотици, то при вирусните те нямат никакъв ефект.

Много тежки заболявания се дължат на заразяване с вируси - спин, ебола, бяс. На вирусни инфекции се дължат така познатия ни грип, шарка, херпес.

Някои от тези частици могат да доведат до такива изменения в ДНК на клетките, които в последствие да доведат до развитие на рак.

Такъв е например човешкият папилома вирус, който води до развитие на рак на маточната шийка.

Трябва да знаем, че вирусните частици се разпространяват много бързо от заразен върху здрав организъм. Това може да стане по въздушно-капков път, чрез контакт или по полов път.

Когато е засегната голяма част от населението, това разпространение се нарича епидемия, а когато заразата стане глобална се нарича пандемия.

Благодарение на учените, които ежегодно изработват противовирусни препарати и ваксини, човек успява да се пребори с тези малки, но войнствени узорпатори, наречени вируси.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати