ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Съвети при избора на паста за зъби

Съвети при избора на паста за зъби

избор на паста за зъби
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Грижата за денталното здраве има особено голяма значение за цялото тяло. Това не е голословно твърдение. Изследванията сочат, че инфекциите в устната кухина намират път към кръвния поток, а това причинява запушване на артериите и може да доведе до сърдечен удар.

Отдавна в лекарските среди са наясно, че развитието на диабет тип 2 има тясна връзка със здравето на венците. Предотвратяването на инфекции във венците може да се окаже причина за спасението от развитие на диабет тип 2.

Не на последно място стои естетическата страна на въпроса. Зашеметяващата усмивка, разкриваща здрави и красиви зъби, има огромно значение в общуването и оттам за социалната позиция на човека в обществото.

В съвременното общество въпросът за нуждата от грижа за зъбите не стои, това е безспорен факт. Колебанията са относно средствата за поддържане на хигиената в устната кухина.

Сред възможностите на първо място е пастата за зъби. Тя е универсалното средство за грижа за зъбите и затова предложенията от съвременната индустрия са многобройни. Ориентирането из възможностите, предлагани от пазара, не е лесно и изисква някакво познаване на нуждите, които имат зъбите и венците от грижа за тях.

Най-напред е добре да проследим началото, за да имаме по-бистър поглед над състоянието на нещата сега.

История на пастата за зъби

От момента, когато преди 5 хиляди години преди Христа, някои древни египтяни смесили пипер, изсушени цветя и каменна сол и се опитали с тази смес да почистят зъбите си, датира началото на една традиция, която няма да умре никога. Това е използването на паста за зъби.

Тази примитивна смес не успява да изпълни задачите си. Натриването на венците с нея няма почистващ ефект и само раздразва крехките венци.

През следващите хилядолетия човечеството изпитва различни възможности за почистване на зъбите, а китайците първи започват да слагат съставки като мента и женшен за приятен вкус и ухание.

Пастата за зъби, която познаваме в съвременен вариант, влиза в масова употреба едва през ХІХ век. Тези първи пасти също имат доста по-различен състав от този, който има сегашния продукт. Тогава добавяли сапун, както и тебешир. През 60-те години на ХІХ век в Англия се появява паста за зъби, съдържаща Бетелов орех - плодът на Арековата палма.

Пастата за зъби се появява като комерсиален продукт в САЩ през 1873 година, когато Колгейт я продава в буркани. Почти 2 десетилетия трябва да минат, за да се появи познатата ни сега тубичка за пастата.

Пастите за зъби с добавен флуорид, които ползваме сега, се появяват през 1914 година. Самият флуорид има дълга и доста противоречива история.

Около 60 години по-късно стават популярни естествените пасти, без добавка на флуорид. Те разчитат на екстракти от билки, които египтяните са ползвали преди 7 хиляди години. Дали са достатъчно ефективни срещу кариес е друга тема.

Какви компоненти съдържа пастата за зъби?

Пастата за зъби днес е многокомпонентна смес, в която всяка съставка е важна. В основата на пастата е абразивно вещество за механично отстраняване на плаката и полиране на зъбите. Това е силициев оксид, който отстранява плаката, без да уврежда емайла.

видове пасти за зъби

В много пасти е добавен алуминиев хидроксид, който има леко полиращ ефект и това позволява използването му при заболявания на венците.

Слагат се и повърхностно активни вещества в пастата за по-добра пенливост. Те имат и добро почистващо и антибактериално действие.

Калциевите и флуорните йони са включени, за да повишат устойчивостта на процесите на гниене.

За противовъзпалително действие се добавят екстракти от лечебни билки.

Антисептичните и антибактериалните съставки унищожават патогените. В някои пасти са добавени соли, които подобряват състоянието на венците. Това са част от компонентите, които се съдържат в съвременните пасти за зъби.

Омекотителите и сгъстителите са представени от глицерола примерно. Те задържат влагата и предотвратяват изсушаването, а сгъстителите определят текстурата.

След като се установява основната формула на пастата за зъби, производителите започват да експериментират. Появяват се пасти за чувствителни зъби, за пушачи, пасти за деца, които са безвредни при поглъщане и други.

Видове пасти за зъби

Все пак всички видове пасти за зъби могат да се разделят на 2 основни групи- за хигиена и за профилактика.

Хигиенните пасти са за хора, които не страдат от никакви дентални проблеми. Тъй като сред възрастното население на практика няма такива хора, хигиенни са само пастите за деца. Те отстраняват механично зъбната плака.

При лечебните пасти може се разграничават няколко групи в зависимост от заболяването. Те съдържат химични съединения като амониеви съединения, триклозан, хлор хестидин, етерични масла и други.

Пасти за чувствителни зъби

При чувствителност към студени и горещи храни и напитки, сладко и кисело се използват пасти за намаляване на болковия синдром. Те съдържат калиев нитрат или стронциев хлорид.

Избелващи пасти за зъби

Избелващите пасти съдържат абразивни частици, които премахват повърхностното оцветяване. Те не избелват зъбите, защото не проникват във вътрешността на зъба.

Този тип пасти не се препоръчват за хора с чувствителни зъби, тъй като може да задълбочи износването на емайла, оголването на зъба и появата на чувствителност.

паста за зъби

Кои съставки в пастите за зъби да се избягват?

- Триетаноламин и диеталомин. Те предизвикват алергии, отслабват имунната система и водят до кожни проблеми.

- Формалдехид - той придава блясък на зъбите, но се смята, че е канцерогенна съставка. Предизвиква дразнене в гърлото, очите и белите дробове, засяга ендрокринната система, предизвиква алергии.

- Парабени - това са консерванти, които влияят негативно на метаболизма, хормонален дисбаланс и алергии.

- Триклозан - той избелва зъбите и им придава блясък, но крие риск от сривове в имунната система, резистентност към антибиотици и проблеми с храносмилането.

Някои практични съвети при избор на пастата за зъби

- Добре е пастата за зъби да съдържа флуорид. Флуорните пасти за зъби са много добри в борбата с кариеса.

- При проблем с чувствителността за зъбите е добре да се избягват избелващите пасти за зъби.

- Специфичните дентални проблеми изискват много внимателно да се избере пастата и този избор трябва да се обсъди със зъболекар.

- Най-добре е пастата за зъби да бъде избрана с предпочитан вкус и аромат.

- Смяната на пастата за зъби е от значение за денталното здраве. Зъбите свикват с един вид паста и тя спира да действа. Смяната се извършва на 3 месеца след интензивна употреба.

Няколко любопитни факта за пастите за зъби

През ХІХ век по-популярен от пастата бил прахът за зъби. Това продължило до към 1900 година. В Индия все още се произвежда прах за зъби.

Арабският музикант и поет от ІХ век Зиряб дал началото на редица тенденции, които се използват по света. Една от най-ранните форми на пастата за зъби се приписва също на него. Нейната формула за съжаление не е оцеляла.

При създаване на храната за астронавти американската космическа агенция НАСА се вдъхновила от тубичките на пастите за зъби. В началото имало нужда от лесен начин астронавтите да се хранят. Общото виждане било, че тубичките на пастите за зъби са отлично решение за този проблем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати