Кръвен тест открива рак по-рано

Кръвен тест открива рак по-рано

Революционен кръвен тест разработиха учени от Великобритания. Той ще открива признаците на рак още преди туморът да се е появил, съобщава вестник "Таймс".

В процеса на зараждане на туморите имунната система произвежда специфични сигнали, които биват откривани от новия тест с голяма точност. Раковите клетки произвеждат антигени. В отговор имунната система произвежда антитела. Кръвният тест улавя именно тях.

Според създателите му, когато наченките на рак бъдат открити, лекарите ще могат да предприемат мерки срещу болестта в най-ранния възможен стадий.

Към днешна дата човек разбира, че носи тумори в себе си, чак след като се появят физически симптоми. Това става, след като ракът вече се е развил.

Действащите тестове за откриване на рак, с които разполага медицината, откриват болестта при 20-то деление на клетката. Съртта от рак настъпва след 40 деления.

Новият кръвен тест е отнел за учените цели 15 години. Той ще бъде представен в САЩ в края на тази година. Във Великобритания ще бъде пуснат догодина.

Тестът ще струва 360 евро. Рискът от развитие на рак за вбъдеще може да бъде установен само с 10 милилитра кръв.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати