ezine.bg»Статии»Здраве»Отслабването намалява хъркането

Отслабването намалява хъркането

Нина НордНина Норд
Джедай
2k363
Отслабването намалява хъркането
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Хъркането е разпространено явление и се наблюдава при всеки пети човек след тридесетия му рожден ден, като мъжете са по-засегнати от това. Това се дължи на факта, че мъжете са по-едри и имат по-месесто небце.

Към шестдесет и петата година всеки втори хърка. Хъркат най-вече слабоподвижните хора, чиято кръвоносна система не осигурява енергично придвижване на кръвта.

Хъркането не вреди на здравето, ако не се съпровожда то спиране на дишането по време на сън. Хората хъркат най-често, когато спят по гръб. По време на сън езикът се премества назад към гърлото и пречи на нормалното постъпване на въздух в белите дробове.

Меката тъкан на задната част на небцето вибрира и издава неприятен хъркащ звук. Хъркането възниква и при структурни особености на носоглътката.

Отслабването намалява хъркането

В будно състояние мускулите на носоглътката свободно пропускат въздуха, а по време на сън мускулите на устната кухина и на гръкляна се отпускат и този проход се стеснява.

Причина за хъркането може да е и анатомична особеност на устната кухина, например скосена брадичка, меко небце или дефекти на носната преграда.

Хъркане може да възникне при алергии и увеличени сливици. Анатомичните нарушения , които водят до стесняване на дихателните пътища, са също така полипи в носа, малка, изместена назад долна челюст, затлъстяване.

При хъркане и спиране на дишането по време на сън увеличаването на килограмите с десет процента може да влоши параметрите на дишането с петдесет процента.

Тогава се стига до често уриниране през нощта, сутрешна хипертония, главоболие след ставане от сън, сънливост през деня, раздразнение. Намаляването на килограмите съществено подобрява това състояние.

Пушенето също може да намали тонуса на гълтателния мускул, защото предизвиква хронично възпаление на гърлото и трахеята. Това води до хъркане. Въздържайте се от пушене два часа преди сън.

Алкохолът също отпуска гълтателната мускулатура, като провокира хъркане и спиране на дишането по време на сън. Черният дроб преработва петнадесет милилитра чист спирт на час, така че всеки трябва да изчисли дозата си.

В сто милилитра водка се съдържат четиридесет милилитра чист спирт, които се преработват след около четири часа. За да се предпазите от хъркане през нощта, през деня изричайте отчетливо буквата И. Преди лягане изяжте ситно нарязано зеле с малко мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати